15 Soruda Vergi Affı


15 Soruda Vergi Affı

Soru 1-:Yapılandırma başvuruları ne zaman sona erecek, ödemelerin vadesi ne olacak?

Cevap: Başvurular 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılabilecek. Vergi alacakları için peşin ödemeyi seçenler ile taksitli ödemeyi seçenlerin 1.taksitlerinin vadesi 30 Kasım 2016 tarihinde sona erecek.

Soru 2-:Vergi Dairesi’ne başvurular hangi yollarla yapılabilecek?

Cevap: Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine olan borçları için kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan dilekçe ile başvurabilecekleri gibi posta yoluyla veya  (www.gib.gov.tr)internet adresi üzerinden başvuruda bulunabilecekler.

Soru 3-:Vergi borcunun aslında indirim veya vazgeçme olacak mı?

Cevap: Hayır. Borç asıllarında indirim ya da silme söz konusu değil. Vergi, idari para cezası ve kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE(yurtiçi üretici fiyat endeksi) oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi halinde; Gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.(Bir nevi gecikme faizi ve cezalar silinip anapara enflasyona uyarlanacak diyebiliriz.)

Soru 4-: Maliye hangi borçları silecek?

Cevap: Vadesi 31/12/2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçlar başvuru aranmaksızın silinecek.

Soru 5-: Borcunu yapılandıran mükellef borcu yoktur yazısı alabilecek mi?

Cevap : Evet.Yapılandırmaya kapsamına girmeyen başka borcu olmadığı takdirde,vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına dair borcu yoktur yazısı alabilecek.

Soru 6-:Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda indirim var mı?

Cevap: Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) %50’sinin ödenmesi durumunda, kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecek.

Soru 7-:MTV, Trafik para cezası ve Karayolu idari para cezası borçlarında yapılandırma nasıl olacak?

Cevap: MTV aslının tamamı ile birikmiş gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın, yapılandırılarak ödenmesi halinde MTV ye uygulanan gecikme faizi ve zammından vazgeçilecek.

Trafik Para Cezası ve Karayolu Taşıma İdari Para Cezaları tutarı ile birikmiş faizler yerine, Yİ- ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın, yapılandırılarak ödenmesi halinde aylık % 5 faiz tahsilâtından vazgeçilecek.

 Yapılandırılan borçlarda peşin ödeme tercih edilmesi durumunda Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 İndirim yapılacak

Soru 8-: Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin 2016 yılı 2.Taksiti kanun kapsamında mı?

Cevap:Hayır31.07.2016 vadeli MTV 2.taksitleri yapılandırmaya girmiyor.

Soru 9-:Maliye’ye olan borcun peşin ödenmesi durumunda avantajlar var mı?

Cevap: Peşin ödemelerde, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı veya faiz uygulanmayacak.

Peşin ödemelerde, Yİ-ÜFE*oranları esas alınarak hesaplanan tutardan ayrıca % 50 ek bir indirim daha yapılacak.

Soru 10-:Yapılandırılan borçlar kaç taksitte ödenebilir?

Cevap: Taksitle ödeme yapmayı tercih edenler 6,9,12 ya da 18 taksitten birisini seçebilirler.

Yapılandırılan borçlar için taksit vadeleri 2 ayda bir olacak. Yani 6 taksit olan yapılandırma 12 ayda,18 taksit olan yapılandırma da 36 ay vadede ödenebilecek. Taksitle ödeme durumunda, yapılandırılmış borçlar aşağıda yer alan katsayılar oranında artırılarak tahsil edilecek.

6 taksitte yapılacak ödemelerde 1,045

9 taksitte yapılacak ödemelerde 1,083

 12 taksitte yapılacak ödemelerde 1,105

18 taksitte yapılacak ödemelerde 1,15

Soru 11-:Yapılandırmanın bozulmaması için ödemeler nasıl yapılacak?

Cevap: Yapılandırmadan yararlanabilmek için ilk 2 taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi gerekiyor. Yine bir takvim yılında 2 taneden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

Soru 12-:Yapılandırma süresi boyunca(yapılandırma bozulmadan) süresinde ödenmeyen taksitler ne zaman ödenecek?

Cevap: Yapılandırmanın son taksit tarihinden sonraki ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi gerekecek.

Soru13-:Yapılandırmalar nereye ödenecek?

Cevap:Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla,

vergi tahsiline yetkili bankalara ya da Vergi Dairesi veznelerine yapılabilecek.

Soru14-:Önceki yapılandırmalar ne olacak?

Cevap: 6552 sayılı Kanuna göre borçlarını yapılandırmış olan ve 19.08.2016 itibarıyla ödemeleri devam eden mükellefler, kalan taksitler için Kanundan yararlanmayı talep edebilecek, isterlerse de eski yapılandırmayı ödemeye devam edebilecekler.

Soru15-:Belediyelerin hangi alacakları kanun kapsamında?

Cevap:Emlak ,çevre temizlik vergileri,belediye meclislerince taksitle ödenmesi uygun görülen ilan reklam vergisi,yol-kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarından 30.06.2016 tarihinden önce tahakkuk eden belediye alacakları kanun kapsamında yer alıyor.

Yine belediyelerin ücret alacakları, su alacakları,Büyükşehir belediyelerinin katık atık ücreti alacakları ile B.şehir belediyesi su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su alacakları kanun kapsamında yapılandırılabilecek.

Belediyelerce verilen idari para cezaları, maden işletmelerince belediyelere ödenmesi gereken paylar ile belediyelere ait taşınmazlardan doğan kira alacakları kanun kapsamının dışında kalıyor.

 


 

 

  • PAYLAŞ
  • İzlenme : 1707