SON DAKİKA
Hava Durumu

Akyar Tarihine tanıklık eden köy odaları ve dağan ağacı

Bir zamanlar Akyar Köyü’nde tarihe tanıklık eden köy odaları artık yıkık dökük harabe durumda. Akyar Köyü’nde kerpiç duvarlardan yapılan harabe köy odaları ayakta kalma savaşı verirken, anılarını da halen içinde yaşatıyor. Köy odaları hakkında bilgi veren Emekli Eğitimci köy odalarından ayrı Dağan Ağacı olarak bilinen cami avlusundaki ağacın da tarihe tanıklık ettiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2014 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2014 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Akyar Tarihine tanıklık eden  köy odaları ve dağan ağacı

Bir zamanlar tarihe tanıklık eden köy odaları artık yıkık dökük harabe durumda. Akyar Köyü’nde kerpiç duvarlardan yapılan harabe köy odaları ayakta kalma savaşı verirken, anılarını da halen içinde yaşatıyor. Yaklaşık 30-40 yıl öncesine kadar köy odalarının işlev durumda olduğunu hatırlayan Emekli Eğitimci AK Parti İl Genel Meclisi eski Üyesi Korkuteli Belediye Başkan Adayı Tacettin Tutulmaz, hatırladığı koy odasını şöyle anlattı: “Köy odaları köylünün bayramlarda toplanmasına ev sahipliği yapardı. Bayram Namazından sonra ilk büyüklerin eli köy odasında gerçekleşen buluşmada öpülürdü. Daha sonra herkes evine dağılırdı. Çok özel günlerdir ve Köy odalarımız çok özel günlere tanık olmuştur.”

 

Akyar Köy Odalarının  sadece köylünün bayram buluşması ve akşamları sohbet toplantılarına ev sahipliği yapmadığını belirten Tutulmaz şöyle bilgi verdi: “Akyar Köyümüz çok eski bir tarihe sahiptir. Türkler Orta-Asya’dan köye gelmeden köyde Rumlar oturuyormuş ancak Atalarımızın yerleşmesiyle kendi kültürümüz yerleşmiştir. Köy odalarımız da kültürümüzün önemli bölümünü teşkil eder. Köy odalarında ki büyüklerin sohbeti küçüklere ders niteliğindedir. Ayrıca semerci, nalbant, saraççı, kalaycı, lehimci, çerçici ve buna benzer esnaf ile ustalar, köylünün işi bitene kadar 20 gün bir ay köy odalarında misafir edilirmiş.”

 

Esnafın misafirliğinden ayrı köy meydanındaki camii avlusu içinde alınan bazı bölgelerde Dağın olarak anılan Dağan Ağacı’nın da tarihi bir simge olduğuna belirten Tutulmaz, “Kalaycı köyün mangır çanak, çömlek, kazanları bitene kadar kalaylar. Turşu mevsiminde lehimci gelir kışlık için tenekeleri lehimler. Diğer ustalar da aynı şekilde işi bitene kadar kalır. Bir de tarihimize tanıklık eden Dağan ağacı var. Babam 80 yaşındayken Dağan Ağacı’nın 100 yıllık olduğunu tahmin ederdi. Belki de 300 yılık. Korumaya alınması için de camii avlusuna alındı. Sağlam bir ağaçtır. Keser balta sapı yapılsa uzun süre dayanır” şeklinde konuştu.

 

 

Çeşitli kaynaklara göre Yakut ve Altay Türkleri’nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya’yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı’na bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaç ve buna Demir Ağaç da deniliyor. Emekli Eğitimci Tacettin Tutulmaz’ın verdiği bilgiye göre keser sapı yapılmasındaki maksadın sağlam olmasına da dayanılırsa, demir ağaç benzetmesine de uyduğu ayrıca uzun yıllar ayakta kalabilmesi açısından da başka bölgelerde başka isimlerle anılsa da Akyar’da Dağan denilen ağaca yaşam ağacı da denilebileceği tahmin ediliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.