SON DAKİKA
Hava Durumu

‘KÖYLÜ BİRBİRİNE DÜŞMAN OLDU’

‘KÖYLÜ BİRBİRİNE DÜŞMAN OLDU’ Antalya Milletvekili Hasan Subaşı köylerdeki komşular arasındaki şufa (ön alım) hakkına ilişkin davaların düşürülmesine ilişkin Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi için teklif verdi İyi Partili Subaşı’nın köylerde arazilerin satışı sırasında sınırdaş komşunun ön alım hakkının kullanılmasına ilişkin tüm uyuşmazlıkları sona erdirecek, bu konuda açılan ve devam eden davaları düşürecek Kanun teklifi Ak Parti ve MHP’lilerin oyları ile reddedildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2022 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2022 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
 ‘KÖYLÜ BİRBİRİNE DÜŞMAN OLDU’

Subaşı TBMM’nin bugünkü oturumunda uzun süredir komisyonlarda bekleyen 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınması için bir önerge verdi.  Başkanlık divanı önergeyi oylamaya sunmadan önce önerge sahibi olarak Hasan Subaşı’na söz verdi. Subaşı konuşmasında, yasanın 2014 yılında bir değişikliğe uğradığını hatırlatarak, “Bu değişiklikle Meclisçe, Toprak kanununun 8/İ maddesine 2’nci fıkra ekleniyor. 2014 yılında yapılan bu değişikliğe göre, kırsalda bir arazinin satımı hâlinde, sınırdaş komşuya ortak mülkiyette olduğu gibi, şufa hakkı tanınıyor. Bunun üzerine ortaya çıkan sakıncalar nedeniyle… Örneğin; kırsalda bundan kimsenin haberi olmaz. Böyle bir kanun teklifi hazırlanırken muhtarların, yerel yönetimlerin ve halkın hazırlığı yoksa kırsalda kimsenin arazisini satarken komşusunun şufa hakkı olduğunu bilebilmesine hiç imkân yoktur” dedi.

Sakıncaları çıktı, davalar arttı

Büyük sorunların ortaya çıkması üzerine 2014 yılında eklenen maddenin 2020 yılında yine Meclisçe iptal edildiğini söyleyen Subaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birtakım kişilerin ucuz fiyatla köylünün, çiftçinin arazilerini kapatmak adına bunu art niyetle kullandıkları ortaya çıkmıştır. Bunun zaten böyle olacağı da orta yerdedir. Hâl böyle olunca, 2020 yılında Meclis hatasından dönmüş ve bu değişiklik teklifini iptal etmek zorunda kalmıştır ama gelin görün ki o tarihler arasında derdest olan davalar vardır. Bu sınırdaş komşular, bir arazi satılacağında teklif verebilir fakat beklemeyi tercih ederek birçok arazi satıldıktan sonra ucuz fiyatla sınırdaş şufa hakkını kullanmış kötü niyetli birçok kişi bedava denilebilecek seviyede fiyatla satışı bekleyen sınırdaş tarafından el konulduğu görülmüştür”

Derdest davaları, bu teklifle sona erdirebiliriz

Kanun teklifimi, devam eden sorunun yaşandığı davalar için veriyorum. Çünkü o yıllarda mülga olmasına rağmen sorunlu madde geçerli sayılıyor. Bu derdest davalar maalesef kanun teklifinde düşünülmediği için köylü ve çiftçilerin mağduriyet yaşamaları nedeniyle bu teklifi vermek durumunda kaldığını dile getiren Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, “Çünkü derdest davalarda bu mülga kanunun iptal edilen 8/İ ikinci bendinin bunlara da uygulanması ve davaların düşürülmesi gerekmektedir. Birçok mağduriyete neden olmuştur, hatta köylerde imece kültürü yerine, birbiriyle yardımlaşan köylüler yerine düşmanlaşan komşular oluşmuştur. Türkiye’nin her yerinde neredeyse kan davası gibi, arazisini çok ucuz fiyatla kaybetme riskiyle köylüler, vatandaşlarımız birbiriyle düşman hâle gelmişlerdir” dedi.

5 dakikalık konuşmasının son bölümünde Subaşı; Kanun teklifindeki bir düzenlemeyle bu değişikliğin geçmişe yürütülmesi ve bu derdest olan davaların mülga kanun nedeniyle düşürülmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatarak, şunları söyledi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi gerçekten çok sakıncalı bir yasa değişikliği yapmış ve geçmişi düzenlemediği, düzeltmediği için de -bu böyle devam ettiği ölçüde- Türkiye’nin her yanında büyük kavgalara ve düşmanlıklara neden olmuştur. Basit bir düzenlemeyle, teklifimizin kabulüyle bugün derdest olan davalara da uygulanmak koşuluyla bu sorun kökünden çözülebilecektir. Kanun teklifimiz asli komisyonda, Tarım Komisyonu ve Adalet Komisyonunda aylardır beklemektedir. Ya Komisyonlarda gündeme alınması ya da Mecliste bugün doğrudan gündeme aldırdığımız bu kanun teklifine destek verilmek suretiyle bu büyük yanlışı düzeltebiliriz” Meclis Başkanı tarafından oylamaya açılan kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi AK Parti ve MHP Milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

Yazık oldu

Red kararının ardından konuşan Subaşı, aslında teklifinin, kanun tekliflerinin ne kadar özenli yapılması gerektiğini bir kere daha meclise hatırlatmayı ve köylünün mahkeme kapılarından kurtarılmasını hedeflediğini belirterek, “İşte Cumhur ittifakı ortada. Köylünün, vatandaşın sorunlarından çok uzaktalar. Yazık oldu” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.