SON DAKİKA
Hava Durumu

MEDENİ KANUN 96 YAŞINDA

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin 96. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Başta ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşitlik ve demokrasi mücadelesinde bize güç katan tüm devrimcileri sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz” dedi. Yapılan açıklamaya CHP Korkuteli Kadın Kolları Başkanı Müşerref Özgen’de katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2022 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2022 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
MEDENİ KANUN 96 YAŞINDA

CHP Kadın Kolları; kadının eşit yurttaşlık hakkına sahip olması yolunda atılan en büyük adım olan Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin 96. yıl dönümü nedeniyle 81 ilde 973 ilçede eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı.  Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, İl Başkan Nuri Cengiz ve İl Gençlik Kolları Başkanı Özkan Yılmaz ile birlikte basın toplantısı düzenledi.  Böylesine önemli bir günde, 16 yaşında nişanlısı tarafından katledilen Sıla Şentürk’ün yasını tuttuklarını kaydeden Deveci,  “Biz, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele ederken, tecavüzcüleri aklama yasasını (TCK 103) çıkarmaya çalışan siz değil miydiniz? Biz, kadınların ve çocukların yaşam hakkını savunurken, kadınların ve çocukların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesih eden siz değil miydiniz? Artık yeter! İlk seçimlerden sonra kadınları ve çocukları değil; bu karanlık zihniyeti gömeceğiz!” dedi.

EŞİT HAKLAR TANINDI

 Medeni kanunun kabulünün 96’ıncı yıldönümü gururla kutladıklarını kaydeden Deveci, “Başta ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşitlik ve demokrasi mücadelesinde bize güç katan tüm devrimcileri sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz. Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi, kadının insan hakları açısından dev bir adımdır. Bu yasa kadını ve erkeği yurttaşlık temelinde eşitlemiştir. Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırılmış, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma, mahkemede tanıklık yapma, eşit miras, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf yapma hakkı tanınmıştır. 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile de aile hukuku kuralları günün değişen koşullarına uygun hale getirilmiştir. ‘Aile reisi kocadır’ hükmü değiştirilmiş, evlilik birliğinde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanınmıştır.” diye konuştu.

 

AYDINLIK BİR GELECEK İÇİN

Hükümetin kadın haklarını geriye götürmeye çalıştığını savunan Deveci açıklamasını şöyle sürdürdü:  AKP Hükümeti boşanmaları hızlandırarak, dava süresince yoksullaşan tarafa ve çocuğa bağlanan tedbir nafakasını da ortadan kaldırmayı planlıyor. Boşanma davası süresince aile konutunda kadın ve çocukların yaşamasına karar verilebiliyordu. Oysa getirmeye çalıştıkları yeni düzenlemede, kadın ve çocuklar birkaç ay içinde aile konutundan çıkarılabilecek. Zaten ödenmeyen nafakalar için ister öde, ister ödeme dönemi başlayacak. Biz bu hakları büyük mücadeleler sonunda kazandık. Cumhuriyetimizi kadın erkek beraber kurduk. Aydınlık bir gelecek tasarısıyla kurulan Cumhuriyetimizin karartılmasına asla izin vermeyeceğiz. Tüm kadınları ve eşitlikçi erkekleri Medeni Kanunumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bugün bizimle dayanışma içerisinde olan kadın platformlarını, dernekleri, duygu ve düşüncelerimizi paylaşan, çoğaltan herkesi selamlıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.