SON DAKİKA
Hava Durumu

TMMOB KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Korkuteli Dereköy Yaylasında açılması planlanan kömür madeni ocağına ilişkin olarak Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararına karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2021 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2021 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
TMMOB KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

KARAR YARGIYA TAŞINDI

Dereköy Mahallesine yapılması planlanan kömür ocağının su kaynakları ve tarım alanlarına zarar vereceği düşüncesiyle kömür madenine karşı çıkan köylüye sürecin başından beri destek veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin geçtiğimiz hafta Korkuteli’ne gelerek sürecin başından beri Dereköy Yaylasına açılması planlanan kömür madenine karşı çıktıklarını ifade etmişti. Başkan Vural ayrıca Çed gerekli değildir kararını yargıya taşıyacaklarını, konunun takipçisi olacaklarını vurgulamıştı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasından yapılan son açıklamaya göre; yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için dava 10 Haziran 2021 tarihinde resmen açıldı.

SULU MUTLAK TARIM ARAZİLERİ BULUNMAKTA

Açılan dava dilekçesinde Korkuteli’nde yapılan tarımın önemine vurgu yapılarak;  “ Projenin gerçekleştirildiği alan tarım arazileridir. Proje alanı, Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” niteliğindedir. Proje sahasının yer aldığı Korkuteli İlçesi’nde ise tarımın önemli bir yeri vardır. İlçe topraklarının % 41’i tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Sulu mutlak tarım arazileri ile dikili tarım arazileri bulunmaktadır. Bu proje yapıldığı takdirde araziler kullanılamayacak ve proje alanı dışındaki araziler de sulanamayacaktır. Ayrıca 5403 sayılı Kanun uyarınca tarım dışına çıkarılması gerekirken buna ilişkin bir karar da alınmamıştır.“ ifadeleri yer aldı.


4 YIL SONRA ORTADA EKİLEBİLİR BİR ARAZİ KALMAYACAK

Dilekçede ayrıca; “Dereköy Mahallesinde oturan 531 vatandaş ekli dilekçeler ile idarelere başvurmuşlardır (Proje Tanıtım Dosyasında işletme alanının 1972,55 hektar olduğu bunun 40,69 ha’lık kısmının ÇED Alanı olarak belirlendiği, kömür üretiminin ise dekapaj yapılan saha içerisindeki 20,03
ha (200.363 m2) sahadan çıkarılmasının planlandığı, proje kapsamında, 40,69 ha (406.920,26
m2) büyüklüğündeki ÇED alanı içerisinde 309.000 ton/yıl (237.760 m3/yıl) kapasiteli KırmaEleme Tesisi ile Paketleme Tesisi kurulması planlandığı ve projenin ömrünün 4 yıl olduğu, belirtilmiştir. Çalışma alanının tamamı tarla vasfındadır. 4 yıl sonra ortada ekilebilir bir arazi kalmayacaktır.

 

ÇED RAPORUNUN ARANMAMASI OLUR ŞEY DEĞİLDİR

Vatandaşların arazilerinin bir kısmının kiralandığı bilgisi bulunmaktadır. Bu kadar büyük tarım arazilerinin yok edilmesine yol açacak bir projede ÇED raporunun aranmaması olur şey değildir. Faaliyet kapsamında 40,69 ha ÇED alanı içerisinde yer alan 30 ha büyüklüğündeki kazı alanında yaklaşık 20 cm kalınlığında bitkisel toprak sıyrılacak olup, bitkisel toprak sıyırma işlemi her yıl çalışma alanı özelinde gerçekleştirilecektir. 60.000 m3 bitkisel toprak sıyrılacağı ve proje ömrü olan 4 yıl içerisinde işlemin gerçekleştirileceği göz önüne alınırsa ekilebilir toprağın tamamen yok olacağı açıktır.” İfadeleri kullanıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.