SON DAKİKA
Hava Durumu

TÜRK ENERJİ TİCARET BİRLİĞİ ÖNERİSİ

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, zengin enerji kaynaklarına sahip Türk Cumhuriyetleriyle ikili ve çok taraflı anlaşmaların yapılması gerektiğini belirterek, " Türk enerji ticaret birliği kurulması, enerji sahasında başlayan bu birliğin ekonominin diğer alanlarına da model olması sağlanmalıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2022 08:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2022 08:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
TÜRK ENERJİ TİCARET BİRLİĞİ ÖNERİSİ

MHP Antalya milletvekili Abdurrahman Başkan, MHP grubu adına söz alarak Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan Nükleer Düzenleme Kanun teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nükleer Düzenleme Kanun Teklifinin barışçıl kullanımı esas aldığını belirten Başkan, düzenleme ile nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetler üzerinde düzenleyici kontrol yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki ve sorumluluklarının belirlendiğini söyledi.

 

30 ÜLKEDE 439 NÜKLEER REAKTÖR VAR

2021 yılı sonu itibarıyla dünya üzerinde 30 ülkede toplam 439 nükleer reaktör halen işletme halinde olduğunu vurgulayan Başkan, dünyanın toplam enerji ihtiyacının yüzde 10'nun nükleer enerjiden karşılandığını söyledi.  Bu oranın Fransa’da yüzde 70, Belçika’da yüzde 40 olduğunu belirten Başkan, İngiltere gibi birçok gelişmiş ülkenin nükleer santral inşaatlarının devam ettiğini kaydetti.

 

AKKUYU ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 10'NU TEK BAŞINA KARŞILAYACAK

Türkiye'nin enerji alanındaki en büyük yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye alınacağını kaydeden Başkan , "Nükleer Güç Santrali’nde kurulmakta olan dört reaktör faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santralinde kullanılan VVER-1200 tasarımı, Fukuşima kazası sonrası belirlenen gereklilikler göz önünde bulundurularak geliştirilen aktif ve pasif güvenlik sistemleri ile beraber uzun süre önce doğrulanmış mühendislik çözümlerinin güvenilirliğini bünyesinde birleştirmektedir" diye konuştu.

 

"MHP HER DÖNEM OLUMLU YAKLAŞTI"

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın en önemli ayaklarından bir tanesini nükleer enerji olduğunu vurgulayan Başkan şöyle konuştu: "MHP her dönem nükleer enerjiye olumlu yaklaşmış ve seçim beyannamelerinde kesintisiz olarak nükleer enerjinin geliştirilmesine yer vermiş bir siyasi harekettir. Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş daha 1961 yılında nükleer araştırmaları ile ilgili bütçeye 30 bin lira koydurarak istikametimizin bu enerji kaynağına doğru olması gerektiğini kayda geçirmiştir. Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’le başlayan nükleer güce sahip olma hedefi, ülkücü akademik camianın ve devlet içerisinde bu hedefi ülkü kabul etmiş kadroların önemli ve heyecan verici amaçlarından birisi olmuştur.Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi 24 Haziran 2018 Seçim Beyannamesinde Partimizin bu konuda ki görüşlerini şu cümlelerle ifade etmişlerdir. Büyümenin, kalkınmanın, gelişmiş bir ülke olabilmenin temel dinamiklerinden birisi olan enerji, büyük ölçüde kendi imkânlarımızla temin edemediğimiz ve ithal etmek zorunda kaldığımız önemli bir girdidir.

Bu durum, ülke olarak uzun vadeli enerji stratejisi çerçevesinde millî bir enerji politikası ortaya koymamızı zorunlu kılmaktadır."

 

TÜRK ENERJİ TİCARET BİRLİĞİ ÖNERİSİ

Türkiye’nin önüne koyduğu 500 milyar dolar ihracat ve ilk 10 ekonomiye girme hedefleri için en az 3 adet nükleer santrale ihtiyacı olduğunu belirten Başkan, Türk devleriyle enerjide birlik kurulmasını önerdi. Başkan, "Zengin enerji kaynaklarına sahip Türk Cumhuriyetleriyle ikili ve çok taraflı anlaşmaların yapılması, bu kapsamda Türk enerji ticaret birliği kurulması, enerji sahasında başlayan bu birliğin ekonominin diğer alanlarına da model olması sağlanmalıdır" dedi.

 

ANTALYA'NIN FETHİNİN 815. YILI

Başkan, Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından Türk yurdu haline getirilen Antalya'nın fethinin 815. Yılını da Meclis’ten kutladı.  Başkan ayrıca Meclis Genel Kurulu’nda Kafkas İslam orduları komutanı ve Bakü’nün kurtarıcısı Nuri Killigil, Paşayı şehadetinin 73. yıl dönümünde rahmet, minnet ve saygıyla andı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.