SON DAKİKA
Hava Durumu

“YOL YAKINKEN VAZGEÇİN”

Doğalgaz’da kademeli tarifeye geçiş düzenlemesini de içeren 18 maddelik torba yasa teklifinin tümü üzerine CHP Grubu adına konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, “BOTAŞ tarafından Bakanlık görüşü alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğalgaz fiyatı uygulanabilir diye bir düzenleme getirilmekte. Özellikle başta il’im Antalya olmak üzere "sıcak bölge" diye ifade edilen illeri yakından ilgilendiren bir

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2022 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2022 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
“YOL YAKINKEN VAZGEÇİN”

O BÖLGEDEKİ İNSANLAR MAĞDUR OLACAK

CHP’Li Arı; “Bölgeler arasında böyle ayrım yapmak kadar yanlış bir şey yok. Elektriği orada ucuza ver, doğal gazı burada ucuza ver, yarın başka bir ürünü öbür tarafta ucuza ver. Bu kesinlikle doğru değil. Bu ayrıştırma yaratır, bölgeler arasında gerçekten bir ayrıştırma yaratır; bu doğru bir uygulama değil. Bunu teknik, bilimsel ve gerçekten gerçekçi veriler üzerinden yapalım ve ona göre bir fiyat belirlemesi yapalım. Bu düzenlemeden yol yakınken vazgeçin, aksi hâlde o bölgedeki insanlar mağdur olacaktır.” dedi.

 

DEVLET İMKÂNLARIYLA TEŞVİK EDİLMESİNİ DESTEKLİYORUZ

CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, “Torba yasa teklifinin 10.maddesi ile “BOTAŞ tarafından Bakanlık görüşü alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz fiyatı uygulanabilir." diye bir düzenleme getirilmekte. Yanlış anlaşılmasın, önce, şunun altını kalın bir çizgiyle çizmek istiyorum: Şimdi, "soğuk bölgeler" diye geçen illerimiz var, biz bu illerimizde doğal gaz fiyatlarının ucuz olmasına, daha uygun bir tarife üzerinden uygulanmasına kesinlikle ve kesinlikle karşı değiliz ve bu anlamda soğuk illerimizde, sarfiyatın daha fazla olduğu illerimizde doğal gaz fiyatlarının daha uygun bir şekilde olmasını, bu anlamda da devlet imkânlarıyla teşvik edilmesini destekliyoruz. Bu konuda bir sorun yok ancak gelelim sıcak illere yani ılık olarak kabul edilen illere. Burada soyut bir tanımlama var. BOTAŞ'a Bakanlık oluruyla, bölgesel bir takdir hakkı, "İklimsel koşullar dikkate alınarak..." denilerek verilmektedir.

 

ORADA YAŞAYAN İNSANLARIN EKONOMİK SORUNU YOK MU?

Antalya deyince, İzmir, Muğla, Aydın, Hatay, Mersin, Adana deyince, o bölgede yaşayan insanlara her şey güllük gülistanlık mı? Hiç o bölgede yaşayan insanların ekonomik sorunu yok mu? O bölgede yaşayan insanların ekonomisi hepsinin çok mu yerinde? Hiç mi ekonomik anlamda sıkıntısı olan yok? O bölgede olanların hepsi doğal gaz fiyatlarını katlamalı ödeyebilecek mi zannediyorsunuz? Bakın, bu yanlış bir uygulama değerli arkadaşlar. Tekrar söylüyorum, soğuk bölgelere destek verelim, hep beraber destekleyelim ama siz sıcak veya kış süreci daha kısa geçti diye o illerde yaşayan vatandaşlarımızı cezalandıramazsınız. Zaten niye göre tespit edileceği soyut, böyle muallak, işte sadece iklim koşulu üzerinden gidilen bir tespitle belirlenecek. Yarın bu işin içine siyaset mi girecek mi, girmeyecek mi, siyasi tercihlere göre, oradaki durumlara göre belirlenecek mi, bunları bir kenara koyarak konuşuyorum. Bunlar da yaşanabilir çünkü siz her şeyde bu tip ön yargılarla hareket eden bir anlayıştasınız. Sonuçta bu bölgelerde yaşayan insanları cezalandırmaya hakkınız yok.

 

BU İNSANLARI CEZALANDIRMAYA HAKKINIZ YOK

Ben buradan başta Antalya olmak üzere bu bahsettiğim ılıman iklime sahip olan illerdeki vatandaşlarımıza buradan söylüyorum. Yarından itibaren doğal gaz fiyatlarında yükselme meydana gelirse o faturalar kabarmaya başlar, o faturalar şişmeye başlar, ödenmez hâle gelirse bunun tek sorumlusu AKP iktidarıdır, buradan ilan ediyorum. Bu düzenlemeden geri adım atın. Geri adım atın yoksa bunun cezası, siyasi faturası ağır olur size. Size bu iklimde yaşayan insanlar bunun faturasını ağır keser, bu insanları cezalandırmaya hakkınız yok. Bir de tersinden bakalım. Bu illerde kışın süre kısa ama yazın ne olacak? Yazın da yaz süreci uzun. Şimdi, örneğin, Antalya'da yaz sürecinde insanlar evlerinde yirmi dört saat klima çalıştırıyor, arabasında sonuna kadar klimasını açıyor yani o zaman o bölgede yaşayan insanlara elektrikle ilgili özel bir destek veriyor muyuz?” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.