SON DAKİKA
Hava Durumu

Amaç drama eğitimi vermek

Korkuteli’nde amatör bir tiyatro kurma çalışmaları yürüten Korkuteli Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tiyatro yazarı ve yönetmeni Yaşar Uz tiyatro kurma çalışmalarının tamamlanması halinde yaz aylarına doğru çocuklara yönelik drama kursları açacaklarını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2014 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Amaç drama eğitimi vermek

“Korkuteli için bir hizmet”

Korkuteli’nde amatör bir tiyatro kurma çalışmaları yürüten Korkuteli Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tiyatro yazarı ve yönetmeni Yaşar Uz tiyatro kurma çalışmalarının tamamlanması halinde yaz aylarına doğru çocuklara yönelik drama kursları açacaklarını açıkladı. Uz çocuklarda drama eğitimini öneminin Korkuteli’nde kişilerin bildiğini bunun için yaz kampları ve drama tiyatro kurslarına çocuklarını Antalya’ya gönderdiklerini vurgulayarak; “Hem Korkuteli Belediyemiz hem Halk Konseyi,  hem de Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkuteli Koordinatörlüğünün el ele vererek destek olacaklarından kuşkum yok. Bu siyaset o ve ya bu işi değil bu Korkuteli için bir hizmet” dedi. Yaşar Uz; “Drama eğitimi çocuklarımızın daha iyi öğrenme kendilerini anlama ve doğru ifade edebilme adına aldıkları bir programdır. Çocuklarımız bu kurs için neden Antalya’ya gitsin? Ben bir Korkutelili olarak yıllarımı Tiyatroda harcamışım. En son Sağlık Bakanlığı için Tabip Osman adlı bir oyun yazıp 25 kişiyle yöneterek oyun çıkarmışım şimdi ilçemde hizmet vermek istiyorum. Korkuteli’nin herkesçe bilinen en büyük sıkıntısı kültürel ve sanatsal etkinliklerin olmayışıdır. Sadece sözde kalmasını istemiyoruz. Harekete geçme zamanımız geldi. Çocuklarla Antalya gezilerimiz olacak elbette ancak kurslarımız ilçemizde olacak. Velilerin buna sevineceklerinden ve katılım sağlayacaklarından şüphem yok” şeklinde konuştu.

 

İşte drama eğitiminin önemi;

Dramayı bir oyuncu eğitimi olarak düşünmemek gerekir. Dramada beklenen çocuğun neyi söylediği değil, neyi nasıl söylediğidir. Eğitimde dramanın amacı, öğrencinin yaratıcılığını harekete geçirmek, kendini ifade edebilmesini sağlamak, kendini tanımasına ve yaşamı çok yönlü algılamasına yardımcı olmak, ifade gücünü arttırmaktır. Oyunun, çocuğun dünyasında toplumsallaşma ve kişilik gelişimi açısından önemli bir yeri vardır. Eğer, oyun sırasında çocuğu izlerseniz çocuğun davranışlarından birçok özelliğini anlayabilirsiniz. Bu sebepten oyun dramada yer alır. Çocuk nasıl oyun oynarken bütün performansını sergiliyorsa dramayı da oyun olarak algıladığı için bütün enerjisini harcayabiliyor. Drama yönteminin başarısı da dramanın oyun haline getirilmiş eğitim olmasından gelir.

Oyun oynarken hayal gücü şart

Çocuk için oynarken en gerekli malzeme nedir? Hayal gücü. Peki hayal etme nedir? Hayal etme de olmayan bir şeyi görerek, duyarak, hissederek dokunarak, tadarak ve koklayarak algılamaktır. Hayal etme gücü de zihinsel gelişimi canlı tutar. Dramanın dil gelişimi üzerinde de etkileri vardır. Hepimiz biliriz ki, çocukların kelime hazinesi sınırlıdır. Çocuk birçok şeyi bildiği halde, kelime hazinesinin sınırlı olmasından dolayı kendini ifade edemeyebilir. Çocuk drama sayesinde kendine güven duygusunu kazanmaya başladığı için bununla doğru orantılı olarak dili de gelişmeye başlar. Bunun yanında beden dili dediğimiz sözsüz iletişimi öğrenme fırsatı da bulur.

 

Dramayla daha iyi anlar

Çocuğun sosyal gelişimi açısından dramanın önemini şöyle ifade edebiliriz: Çocuk etkinlikler sayesinde çevresinde olup bitenleri daha iyi anlamaya başlar. Ayrıca çocuğun sosyal ilişkilerde başarılı olabilmesi için sadece kendine güvenmesi yetmez. Bunun yanında başkalarına da güvenmelidir. Drama bütün derslerde kullanılabilecek bir alandır. Dramanın Türkçe dersinde değerlendirilmesi anlama ve anlatma becerilerini geliştirmek açısından çok önemlidir. Drama duygu ve düşüncenin hareket, mimik, jest ve sözle anlatılması olduğu için Türkçe dersinde rahatlıkla uygulanabilir. Böylece çocukta dinleme, konuşma, okuma ve yazma eylemleri gelişmiş olur. Çünkü dramanın temelinde yaptırarak öğretme vardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.