SON DAKİKA
Hava Durumu

Arı Aladdin Camiini meclise taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, Korkuteli’nde yanlış restore edildiği için ilçede uzun süre polemiğe neden Alaaddin Camii’ni meclise taşıdı. Kültür Bakanlığı bütçesi görüşüldüğü sırada kürsüye gelen Arı yapılan yanlış restorasyonu eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2018 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2018 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Arı Aladdin Camiini meclise taşıdı

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAMIYORUZ”

2018 yılının bitmesine sayılı günler kala mecliste bütçe görüşmeleri sürüyor. Geçtiğimiz haftada Kültür Bakanlığı ve Spor Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmeleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alan Korkutelili Antalya Milletvekili Cavit Arı Türkiye’de kültür varlıklarının yanlış restorasyonunu Korkuteli Aladdin Camisinden örnek vererek anlattı. Arı, “ Ülkemizin her metrekaresinde çok değerli kültür varlıklarına sahip bulunmaktayız. Kazdıkça yeni eserler ortaya çıkmakta. Ancak en önemli sorun bu değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Kültürel varlıklarımızı koruyamamaktayız. Özellikle restorasyon adı altında tarihi eserlerimiz orijinalliğini ciddi şekilde kaybetmekte. Bunlar komisyonda da dile getirildi.” dedi.

“HİÇBİR TARİHİ VARLIĞA DOKUNMAYIN”

Arı, “ Bakanlık kendilerine haksızlık yapıldığını ve uluslararası restorasyon kriterlerine göre yapıyoruz diye cevap vermiş. Bu ülkede restorasyon adı altında kaybettirilen yerler var. Örneğin Antalya’da 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu mutfak mermerleri ile restorasyon yapılmış. Yine Antalya’da Korkuteli ilçesinde Alaaddin Mahallesinde ismi Alaaddin Camisi olan tarihi cami Selçuklulardan kalma 800 yıllık camii tamamen orijinalinden uzaklaştırıldı. UNESCO’nun korunmaya değer eserleri arasında idi. Fakat sözde restorasyondan sonra haline bir bakın. Bu yapılan 800 yıllık Selçuklu kapısına,800 yıllık tarihi esere ihanettir. Sayın bakan sizden ricam hiçbir tarihi varlığa dokunmayın. En azından böyle korunsun.” diyerek Arı başta Antalya olmak üzere yapılan yanlış restorasyonları sert bir dille eleştirdi.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.