SON DAKİKA
Hava Durumu

Arı’dan Pakdemirli’ye soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için son günlerde yaşanan orman yangınları ile ilgili soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Arı’dan Pakdemirli’ye soru önergesi

Deniz manzaralı orman yangınlarına tanık oluyoruz

Arı soru önergesinde; “ Yaz aylarında artan sıcakların etkisiyle çoğalan orman yangınlarına baktığımızda, özellikle turizm bölgelerimizde deniz manzaralı ormanların yandığına tanık olmaktayız. Yanan ormanlarımızın yerlerinde bir zaman sonra da otellerin yükselmesi tesadüf olmasa gerek! Bu sene Dalaman, Göcek, Gelibolu Milli Parkı ve Marmara Adası başta olmak üzere deniz manzaralı ormanlarımızın bulunduğu Antalya, Manisa, Muğla ve Mersin illerimizde yaşanan orman yangınlarının fazlalığı dikkat çekmektedir." dedi.

 

Yeterli sayıda orman personeli var mıdır diye sormuştum

Arı; " Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2019’un ilk 8 ayında 8 bini aşkın yangın tespit edilmiştir. Sadece Ağustos ayında 200’ün üzerinde yangın tespit edilirken, Ağustos ayının sadece 1'i ile 8'i arasında ülke genelinde 105 ayrı orman yangını çıkmıştır. En son geçtiğimiz Pazar günü İzmir Karabağlarda başlayan orman yangını halen devam etmekte olup 3 gündür söndürülememiştir. Şu ana kadar yanan bölge 1000 futbol sahası büyüklüğündedir. Daha geçen ay 1 Temmuz tarihinde yine Tarım ve Orman Bakanına vermiş olduğum yazılı soru önergesinde mevsimlik orman işçilerinin işten çıkarılmasını gündeme taşımış, orman yangınları ile mücadelenden tasarruf olmayacağını belirterek, Antalya ilimiz başta olmak üzere ülkemizde ciddi bir orman yangını çıkması durumunda buna müdahale edecek yeterli sayıda orman personeli var mıdır diye sormuştum." ifadelerini kullandı.

 

Caydırıcı yasal düzenlemelere gerek vardır

Arı; "Çok açıktır ki ciğerlerimizin göz göre göre yanmaya devam etmesinin tek suçlusu bu yönetimdir. Şimdi de Türk Hava Kurumunun hazırda bekleyen yangın söndürme uçakları varken bu imkândan yararlanmamakta ısrar eden, açtıkları ihaleyi ellerinde yangın söndürme uçağı olmayan bir firmaya verenlerin derhal istifa etmesi gerekmektedir. Ormanlar yalnız insanlara değil, bütün canlılara ve yalnız bir ülkenin insanına değil, bütün insanlığa faydalı olan eşsiz değerlerdir. Bu güzelliklerin devamı ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için mevcudu muhafaza etmeli ve çoğaltmalıyız. Orman yangınlarının %90’dan fazlası insan kaynaklı olduğu düşünüldüğünde özellikle rant amaçlı kasıtlı orman yangınlarının önlenmesine yönelik çok ciddi ve caydırıcı yasal düzenlemelere gerek vardır. Ayrıca unutulmamalıdır ki, orman yangını sadece ağaçların ölmesi değildir. İçindeki diğer canlıların da ölmesi demektir." ifadelerini kullandı.

 

Arı; "Bu bağlamda;

 

1) Özellikle turizm bölgelerimizde, rant amaçlı kasıtlı orman yangınlarının önlenmesine, yanan ormanların kesinlikle imara açılmaması da dahil olmak üzere, sorumluların bulunarak cezalandırılmasına yönelik çok daha ciddi ve caydırıcı yasal düzenlemeleri hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

 

2)  Türk Hava Kurumu’nun envanterinde bulunan ve kullanıma da hazır olan, orman yangınları ile en hızlı ve etkin mücadele aracı olan yangın söndürme uçaklarının kullanımından neden imtina edilmekte ve bunda da ısrar edilmektedir?” İfadelerini kullandı.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.