SON DAKİKA
Hava Durumu

Budak Pasaportta Randevu Krizini TBMM’ye Taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, pasaport işlemlerinde yaşanan randevu sorununu TBMM gündemine taşıdı. İ

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2022 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2022 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Budak Pasaportta Randevu Krizini TBMM’ye Taşıdı

İktidarın ucube ekonomi politikaları nedeniyle yükselen enflasyona bağlı olarak, yeni yılda vergi,ceza ve harçlara yeniden değerleme oranında (yüzde 122,9) zam beklendiğini ifade eden Budak, “Ocak ayından itibaren yapılacak zamlardan önce pasaport işlemlerini yapmak isteyen vatandaşlar Nüfus ve vatandaşlık İşleri’nden randevu almaya çalıştıklarında ‘talebinize uygun randevu bulunmamaktadır’ uyarısı ile karşılaşıyor. İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde kesinlikle randevu alınamıyor. Vergi Usul Kanunu’na göre Cumhurbaşkanı’nın vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma yetkisi var. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanıp vergi ve harçlara gelecek fahiş zammı azaltarak vatandaşın üzerindeki vergi yükünü azaltmalıdır. Pasaport krizi iktidarın yarattığı ekonomik krizin bir yansımasıdır.” dedi.

 

PASAPORT HARCI 1478 LİRADAN 3295 LİRAYA YÜKSELECEK

Budak, yeniden değerleme oranı bu şekilde belirlenirse 6 aylık pasaport harcı 309 liradan 689 liraya, 3 yıllık pasaport ücreti 1.049’dan 2.338,54 TL’ye, 4 yıl ve üstü pasaport harçlarının ise 1478 liradan 3295 liraya yükseleceğini söyledi.Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün pasaport talebinde yaşanan artışa ilişkin açıklamasına değinen Budak şunları söyledi: “Nüfus Müdürlüğü pasaport talebindeki artışı, pandemi sonrası artan yoğunluk, yıl sonunun yaklaşması, dünyadaki çip krizi endişesi ve farklı nedenlere bağlasa da asıl sebep yüksek enflasyon sonucu yeni yılda harçların zamlanacak olmasıdır. Müdürlüğün üretim ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen hiçbir vatandaşımız mağdur edilmediğini savunması gerçekçi değildir. Pasaportta randevu sorunu yıl sonuna doğru tamamen kilit duruma gelecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün bir an önce gerekli çalışmayı yapıp pasaport talebini karşılaması gerekiyor.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nden pasaport işlemleri için randevu alınamamasının sebebi nedir? Randevu talep sisteminde kısıntıya gidilmiş midir? Aralık ayı içinde pasaport harcı yatırıp randevu alamadığı için işlem yapamayan vatandaşlardan yeni yılda zamlı harç talep edilecek midir? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çalışan sayısının il ve ilçelere göre dağılımı nasıldır? Aralık ayı içinde pasaport işlemlerini yapmak isteyip de randevu alamayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ve yoğunluğun aşılması için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.