SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇELTİK: BİZ DE KARŞIYIZ

Dereköy Yaylası’nda açılmak istenen kömür-linyit maden ocağına karşı toplumun her kesiminden tepki yükseliyor. Son olarak yöre halkının protestoları ile gündeme gelen maden ocağına Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik de karşı olduklarını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2021 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2021 09:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
ÇELTİK: BİZ DE KARŞIYIZ

Akdeniz Gerçek Gazetesi’nden Ziya Nur Sezen’in haberine göre; JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı Dereköy bölgesinde açılması planlanan maden ocağına karşı olduklarını ve böyle bir projenin son günlerde tartışmaların odağında olan içme sularımızın direkt olarak kirletilmesine hizmet edeceğini ifade ediyor. JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ne bağlı Dereköy bölgesinde açılması planlanan maden ocağına karşı olduklarını ve böyle bir projenin son günlerde tartışmaların odağında olan içme sularımızın direkt olarak kirletilmesine hizmet edeceğini ifade ediyor.

 

 ‘DOĞA DOSTU MADENCİLİĞİ DESTEKLERİZ’

Çeltik’in söz konusu maden ile ilgili olarak Akdeniz Gerçek ile paylaştığı görüşleri şu şekilde: “Jeoloji Mühendisleri Odası olarak madenlerin işletilmesine kesinlikle karşı değiliz. Bugün kolumuzdaki saatten, elimizdeki telefondan, bindiğimiz arabadan evimize tutuncaya kadar çevremizde kullandığımız her şey madenlerden oluşuyor. Bugün bizler, madenler işletildiği için günümüz yaşam koşullarına ve konforuna sahibiz. Fakat, maden işletilmesinde ve açılmasında önemli olan sürdürülebilir ve kaliteli madencilik. Doğaya zarar vermeyen, çevreye zarar vermeye, çevre ve insanların geleceği için doğayla inatlaşılmadan yapılan madenciliğin yanında olduğumuzu ifade etmek isteriz.”

 

İÇME SUYU VE TARIMA TEHDİT

Başkan Çeltik, “Dereköy’de işletilecek olan linyit-kömür maden ocağıdır. Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli ve kalitesiz linyitler işletiliyor. Bu maden türünde oldukça geniş rezerve sahip maden ocaklarımız bulunmakta. Korkuteli Dereköy’de açılmakta olan kömür madeni ocağının ise rezervinin çok düşük olduğunu söylemek mümkün” dedi. “Günümüzde özellikle iklim değişikliğini göz önünde bulundurursak ve Isparta-Antalya-Burdur bölgelerine bakarsak, yağış ve kuraklık verileri göz önüne alındığında günümüzde suyun önemi kendisini hissettiriyor. Yaşamın devamı için su ve tarım hayati öneme sahip” diyen Çeltik, “Korkuteli-Dereköy bölgesinde söz konusu madenin rezervine oranla yaratacağı tahribatı günümüzde yaşadığımız iklim krizi ile de birlikte düşünmek gerekiyor. Bu yörede su ve tarım, uzun vadeli planlar açısından oldukça önemli” şeklinde konuştu. Çeltik, “Dereköy’de tarımın devamı ve yer altı sularının korunabilmesi için söz konusu kömür-linyit ocağının açılması göze alınamaz” dedi.

 

‘ESAS MESELE GÜVEN SORUNU’

“Esas olarak Maden Kanunu’nda herhangi bir sorun yok. Fakat bizim asıl sorunumuz güven sorunudur. İşletilen maden ocaklarının Maden Kanunu’nun gerekliliklerini yerine getirilmediği, rezervi biten maden ocaklarında rehabilitasyon, yani maden açılmadan önceki haline getirilmediği gibi olumsuz örneklerle karşılaşıyoruz.  Yasalarımız yerinde, ancak ne kadar uygulandığı tartışmalı bir konu. Elimizdeki verilere baktığımızda, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, Dereköy’de açılmak ve işletilmek istenen madene karşıyız. Bu bölge, Korkuteli’nin su kaynaklarını besleyen bir havza. Aynı zamanda tarımın yapıldığı bir bölge.”

‘BU MADEN PROJESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL’

“Korkuteli’nin TÜİK verilerine göre gelecekteki nüfus ve tarım potansiyeline baktığımızda, açılmak istenen maden ocağının mantıklı olmadığı söylenebilir. Son olarak; kömür madeninin işletilmesi sırasında ortaya çıkacak olan hidrojen sülfür gazı, kükürt gazı, karbondioksit gazı gibi gaz çıkışları yaşanacak. Söz konusu gazlar içme sularımızı doğrudan kirletme yetisine sahip. Bu gazların birleşmesiyle sülfürik asit oluşacaktır. Bu gazların tamamı sularımıza zarar veriyor.” 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.