SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP’li Arı çiftçinin sesi oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, Korkuteli'nde yaşanan sulama problemleri ile ilgili Korkuteli Sulama Birliğini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. CHP’li Arı, yaşanan sorunların sebebi olarak iktidarı işaret ederek; “ Bu gelişen olayların sebeplisi kimdir derseniz sebebi bu arkada gördüğünüz 42’li 43’lü yıllarda kurulan ve hatta DSİ’nin resmi kurulmasından daha öncede var olan Korkuteli Sulama Birliği gibi birlikleri çalıştırmayıp uydurma gerekçelerle bu sulama birliklerini DSİ’ye devreden iktidardadır sorun buradadır.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
CHP’li Arı çiftçinin sesi oldu

SULAMA BİRLİĞİNİ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı zor günlerden geçen Korkuteli çiftçisinin sesi oldu.  Geçtiğimiz gün mecliste kendisine gelen şikayetleri “Batı Antalya Sulama Birliği ve DSİ tarafından çiftçimiz mağdur edilmiştir. Yaz meyvelerinin hasat günlerindeyiz ancak Korkuteli çiftçisine bir kez dahi su verilmemiştir.” Diyerek konuyu gündeme getirmesinin ardından bir gün sonra çiftçilere su verilmeye başlandı.  Dün CHP’li Arı Korkuteli Sulama Birliğini ziyaret ederek Sulama Birliği Müdürü Bilgehan Çetinkaya ile görüşüp yaşanan mağduriyet ile ilgili bilgi aldı. Ardından  CHP'li Vekil beraberinde CHP Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, CHP Meclis Üyeleri ve İlçe Yöneticileri ile birlikte Korkuteli Sulama Birliği önünde açıklamada bulundu.

ELEŞTİRİ BURADA ÇALIŞAN GÖREVLİLERLE İLGİLİ OLMAYACAK

CHP’li Arı açıklamasında; “Öncelikle şunu söylemek isterim yukarıda sulama birliği yetkililerini ziyaret ettik. Önce sorunun ne olduğunu ve çözümün ne şekilde olacağına dair bilgi sahibi olmaya çalıştık. Yukarıda görevli arkadaşlara öncelikle teşekkür ederim görevli arkadaşlar kendilerine verilen ağır görevi ağır bir mesaiyle yerine getirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bizim yapacak olduğumuz bir eleştiri varsa  o eleştiri burada çalışan görevlilerle ilgili olmayacaktır. Çünkü onlar kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışan memur arkadaşlarımızdır. Üzerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını gördüm. Ancak Korkuteli gibi meyveciliğin sebzeciliğin en yaygın olduğu ve yine yaz döneminde özellikle dışarıdan gelen hemşerilerimizle burada yeşil dokuya sahip bir ilçeyiz. Gezmek için buraya gelen arkadaşların olduğu bir ilçedeyiz. 

ÇİFTÇİMİZ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Suya en çok ihtiyaç olduğu günleri yaşıyoruz ve böyle bir günde haziranın 26’sı, 27’si gelmiş  daha Korkuteli’nde su yeni verilmekte sorun burada. Şimdi Korkuteli dediğimiz yaz meyveciliğin ve sebzeciliğin en yoğun olduğu yerdir ve şuan başta kayısı olmak üzere işte kiraz, vişne meyvelerinin  hasat zamanı ama daha su verilemedi.  Verilemediği içinde  bir taraftan meyvenin kalitesinden  bir taraftan da rekoltesinde ciddi zararlar var.  Bu nedenle de çiftçimiz üreticimiz bundan büyük zarar gördü.  Daha önce bu gelişen olayların sebeplisi kimdir derseniz sebeplisi bu arkada gördüğünüz 42’li 43’lü yıllarda  kurulan ve hatta  DSİ’nin resmi kurulmasından daha öncede var olan  Korkuteli Sulama Birliği gibi birlikleri çalıştırmayıp uydurma gerekçelerle bu sulama birliklerini  DSİ’ye devreden iktidardadır sorun buradadır. 

SULAMA SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORUNLAR DEVAM EDECEK

Daha önce burayı bilenler bilir bende Korkuteli’de yaşayan yetişen birisiyim çiftçilerimizden oluşan yönetimle sulama birliği çiftçilerimizi en uygun şekilde suya kavuşturur herhangi bir mağduriyet yaşatmazdı. Ancak DSİ’ye geçince bir memur anlayışıyla, bir memur zihniyetiyle yönetilen bir kurum haline dönüştü. Sorun burada ve bu sorun devam edecek.  Sulama sistemi ile ilgili sorunlar devam edecek ve gün gelecek bakın bugün yaşananlar bakın sorunun çözümü özelleşmede denilecek  ve bizim sulama kaynaklarımız özelleştirilecek. Yıllar önce biz bunu iddia etmiştik kimse inanmamıştı ama şimdi gelin görün yaşıyoruz. Yıllar önce demiştik ki  bakın kuyulara sondajlara sayaç takılacak vatandaşımız bunu sayaçla sulayacak dedik ve işte gelin görün bugün bunu yaşıyoruz. Bu sisteme geçildi  gün gelecek DSİ’de bunun altından kalkamadı denecek ve sularımız özelleştirilecek. Çünkü önümüzdeki süreçte dünyayı bekleyen en büyük tehlike sudur su savaşlarıdır.

SORUNUN TEMELİ SULAMA BİRLİKLERİNİ KAPATAN ANLAYIŞTADIR

İşte bu anlayışı biz eleştiriyoruz Korkuteli başta olmak üzere Elmalı’da, Kumluca’da, Finike’de, Demre’de, Alanya’da yani Antalya bölgesinde her yerde  su sorunu yaşıyoruz. Sorunun temeli sulama birliklerini kapatan anlayıştadır, sorunun temeli çiftçinin kendi idare ettiği sulama birliğinde bağını bahçesini sularken DSİ aracılığıyla sulamaya kalkışmasındadır.  Yanlış olan burasıdır  bu yanlışı yapan iktidardır. Şimdi kartlı sisteme geçildi kartlı sistem doğru işletilirse ileriye dönük faydalı olabilecektir.

BU SORUNU ÇÖZECEK OLANDA DEVLET SU İŞLERİDİR

Şu anki durumda otomatik bir sisteme geçileceğini anlattı arkadaşlar.  Biz suya sahip çıkmalıyız su kaynaklarına sahip çıkmalıyız. Gerçekten de yeni bir sisteme geçilmiş sistemin öğrenilmesi ve faaliyete geçmesi aşamasında bazı eksiklerin olduğunu da yukarıda anlattılar.  Ama bu aşamaya geçerken de  oradaki borulara  veya cihazlara tesislere zarar verildiği  bazen bilmeden, bazen bilerek zarar verildiği yukarıda serzenişte bulunuldu idareciler tarafından. Vatandaşlarımız bu davranışlarda bulunmasınlar.

Ben bu konuyu önceki gün TBMM de gündeme taşımıştım.  Dün gece Antalya’ya gedik ve bugün ilçe başkanımla yönetici arkadaşlarımla meclis üyesi arkadaşlarımla konuyu yerinde görmek dinlemek öğrenmek ve çözüm önerilerini birlikte değerlendirmek üzere Korkuteli Sulama Birliğine geldik.  Burada da çok sayıda çiftçi arkadaşımız var yönetici arkadaşımız var işin mağduru olan arkadaşlarımız var onlarla birlikte dertleştik konuştuk. İnşallah bu sorun çözülecek. Bu sorunu çözecek olanda Devlet Su İşleridir. Devlet Su İşlerine bu sorumluluğu bu yanlış işi  yükleyende iktidardır. Nereye el attığını batırdığı gibi burayı da batırdı şimdi çiftçimiz perişan.” Diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.