SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiftçi Maliyetlere Dayanamıyor

Korkuteli’nde yetişen, kendine has tadı ve aromasıyla 2018 yılında Antalya Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret belgesi alan karyağdı armudunda üreticiler maalesef kan ağlıyor. Artan maliyetler sebebiyle Korkuteli’nde karyağdı armudu ağaçları tek tek sökülüyor ve Korkutelili armut üreticisi üretmekten vazgeçiyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2022 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2022 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Çiftçi Maliyetlere Dayanamıyor

MALİYETLER ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Korkuteli sınırlarındaki Küçükköy, Esenyurt, Akyar, Bayat, Yazır, İmrahor, Kargalık, Tatköy, Kargın ve Merkez mahallelerinde 1950'li yıllarda yetiştirilmeye başlanan karyağdı armudunun üretimi ve ticari değerini artırmak için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan müracaatla 2018'de coğrafi işaret belgesi alındı. Coğrafi işaret alınarak hem üretiminin hem ticaretinin geliştirilmesi hedeflenmişti. Ancak artan maliyetler üreticinin belini büktü. Zarar eden üretici çareyi ağaçlarını keserek yerine alternatif başka bir ürün yetiştirmekte buldu. 

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMADI

Hürriyet Gazetesi’nden Vahide Yanık bu hafta kaleme aldığı yazısında coğrafi işaretli iki ürün olan Manavgat susamı ve Korkuteli karyağdı armudunu ele aldı. Yanık yazısında; “Antalya Ticaret Borsası 2018 yılında Korkuteli karyağdı armuduna coğrafi işaret alarak hem üretiminin hem ticaretinin geliştirilmesini hedeflemişti. Öncelikle üretici Korkuteli karyağdı armudu markasına sahip çıkamadı. Üzülerek gördüm ki tescilli olmasına rağmen hâlâ ürününü “Ankara armudu” diye pazarlayan üretici ve tüccar var.

ÜZERİNDE MEYVELERLE KESİLEN AĞAÇLAR
Öte yandan ağaçlar bir bir kesiliyor. Hem de üzerinde meyvelerle evet toplanmaya hazır meyvelerle. Korkuteli’ndeki üretici artık girdi maliyetlerine dayanamıyor. Üreticinin bu serzenişini resmi rakamlar da doğruluyor. TÜİK Ağustos Ayı Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi’ni yıllık yüzde 135.06 olarak açıkladı. Tabii bu resmi veri, sahada girdi maliyetlerindeki artış daha fazla hesaplanıyor. Yazır Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, armut üreticisinin 2 yıldır zarar ettiğini belirterek, çareyi ağaçlarını kesme bulduğunu söylüyor. 1-2 dönüm değil, 100 dönümlük bahçelerde ağaçların dalında meyvelerle kesildiğini anlatırken gözleri doluyor.

ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSENİZ KAR
Kocaoğlu, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle sulama maliyetlerinin arttığını, yine enerji fiyatlarının depolama maliyetlerini artırdığını söylüyor. Gübresi, ilacı, işçiliği, kasası derken işin içinden çıkamayan üreticinin çareyi ağaçlarını kesmekte bulduğunu anlatıyor. Bir nevi zararın neresinden dönerseniz kâr.

MEYVE DEPOSU KAYBOLUYOR
Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kayıtlarına göre, 35 bin dekar armut bahçesi 20 bin dekara geriledi. Tabii sadece armut ağaçları değil elma gibi diğer ağaçlar da bir bir kesiliyor. Antalya’nın meyve ambarı Korkuteli’de meyve üretimi yüzde 50 düştü.

SİZ OLSANIZ ÜRETİR MİSİNİZ?

Yaşar Kocaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, bir kilogram karyağdı armudun üretim maliyeti 5 lira, 1 kilogram armudu soğuk havada muhafaza edebilmek için için 1.5 TL harcanıyor, 1 lira kasa ve işçilik maliyet derken, 1 kilogram armudun toplam maliyeti 7 TL’yi buluyor, hatta geçiyor. Ama üretici karyağdı armudunu 4-5 liradan satabiliyor. Her yazımda soruyorum, siz olsanız üretir misiniz?


ANTALYA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ 15 YEREL ÜRÜNÜ VAR

Antalya’nın coğrafi işaretli 15 yerel ürünü var. Alanya avokadosu, Alanya gülüklü çorba, Alanya muzu, Alanya yenidünyası, Antalya bergamot kabuğu reçeli, Antalya kabak tatlısı, Antalya paça çorbası, Antalya piyazı, Antalya serpme böreği, Antalya tavşan yüreği zeytini, Antalya turunç kabuğu reçeli, Döşemealtı el halısı, Finike portakalı, Korkuteli Karyağdı Armudu, Manavgat altın susamı.” İfadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.