SON DAKİKA
Hava Durumu

Dereköylülerden Çevre Eylemi

Korkuteli’ne bağlı Dereköy Mahallesinde açılmak istenen kömür ocağına karşı Attalos Heykeli önünde eylem yapıldı. Eyleme öncülük eden Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan; “Zengin su kaynaklarına sahip Dereköy’de kömür istemiyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2022 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Dereköylülerden Çevre Eylemi

Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan açıklamasında; “Saygı değer muhtarlarım, Korkuteli ilçemizin kıymetli insanları, değerli hemşehrilerim, basınımızın güzide temsilcileri hanımefendiler, beyefendiler Korkuteli Dereköy’ de açılması için izin verilen kömür ocağı santralinin iptal edilmesi istemimize ilişkin basın açıklamamıza hoş geldiniz. Toroslar,  Mersin ilimizden başlayarak akdeniz kıyıları boyunca paralel olarak uzanan heybetli görünümün altında şehirlerimizi ve kırsal yerleşim yerlerimizi besleyen su kaynaklarına, endemik fauna ve floralara ev sahipliği yapmaktadır. Nasıl ki dün Beşkonak’ta açılması planlanan mermer ocaklarına ilişkin bölgemizin hem ekolojik hem ekonomik, hem toplumsal hemde hukuki gerekçelerimiz vardı ise aynı ve benzer gerekçelerimizi Korkuteli dereköyümüz içinde dile getireceğiz.

CİDDİ BİR TARIMSAL ÜRETİM MERKEZİDİR

56 bin dönümlük ekilebilir arazisi bulunan Korkuteli ilçemizin mevcut arazisinin yaklaşık % 75’ i sulu tarım yapılması gereken üretim sahalarıdır. Yine ilçemiz Yaylacılıktan tutunda, dünyaca ünlü ihraç potansiyeli yüksek kayısı, şeftali elma gibi meyvecilikte yapılan ciddi bir tarımsal üretim merkezidir. Bilirsiniz ki tarımsal üretimin yapılabilmesi için en önemli unsur sulama suyudur. Dereköy yaylası, menevşelik, varsak yarıkpınar, palazpınarı ve yeleme olmak üzere 4 adet yeraltı içme suyu kaynağına ev sahipliği yapmaktadır. Bu kaynaklar Korkuteli ilçemize bağlı 17 köyümüzün içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Keza Korkuteli barajımızında en önemli ana kaynağını teşkil etmektedir.

SU KAYNAKLARIMIZI KURUTMAYA VE KİRLETMEYE HAKKIMIZ YOKTUR

Meyve üretimi yapılan bu köylerimizin hayat ana damarlarını bu kaynakların oluşturduğu çayımız ihtiva etmektedir. Geçen yıl ki UNESCO raporlarına bakıldığında 10 yıl içerisinde dünya da küresel ölçekte su kıtlığı yaşanılacağı öngörülmektedir. Biz Antalya’lılar olarak yeraltı zenginliklerimizin çıkartılmasına karşı bir bölge halkı değiliz. Doğru lokasyondaki projelere destek dahi oluruz. Ancak su birkaç yıl içerisinde en önemli yeraltı zenginliğimiz olacak maden değeri taşıyacaktır. Su kaynaklarımızı kurutmaya ve kirletmeye hakkımız yoktur. Özellikle su kaynaklarının bulunduğu yakın lokasyonlara kömür ocağı, mermer ocağı, taş ocağı gibi hazırlanan projelere izin verilmesi yarın su kaynaklarının miktar ve kalite bakımından yetersiz kalmasına, erişilemez olmasına sebep olacak karar vericileri doğrudan etkileyecektir.

BU PROJENİN İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ

Halka rağmen atılan adımlar ve yapılan projeler olumlu sonuç doğurmamıştır. Korkuteli ve Dereköy halkı Dereköy de izin verilen kömür ocağı santraline karşıdır ve istememektedir. Gerekçelerimiz haklıdır ve başta Sn. Valimiz olmak üzere Milletvekillerinden bu projenin iptalini talep ediyoruz. Kömür Ocağının açılması halinde Doğacak sosyal ve idari krizin önüne geçmelerini istiyoruz. Doğal, Tarihi ve Kültürel miraslarımızı korumak her ferdin görevi olduğunu belirterek, dayanışma, birlik ve beraberliğimiz ile Beşkonak Kazandı, inanıyoruz ki Dereköy de kazanacak.  Dereköy Sahipsiz Değildir!”ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.