SON DAKİKA
Hava Durumu

EMWOFA Projesi Ulusal Konferansı yapıldı

EMWOFA(Kadın Çiftçileri Tarım İşletmeciliği Eğitimi ile Güçlendirme Projesi) Ulusal Konferansı, Porto Bello Otelde düzenlendi. Konferansa İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2017 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2017 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
EMWOFA Projesi Ulusal Konferansı yapıldı

Konferansa; Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erol Gürpınar, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Darcan, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz Erkaya, Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Tuğrul, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Davut Karayel, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin katıldı.Ayrıca çok sayıda kadın çiftçi de katıldı.Prof.Dr. Burhan Özkan yapmış olduğu açılış konuşmasında; 5 farklı ülke ve 7 ortak kurumun yürütmüş olduğu bu projede Antalya’dan Akdeniz Üniversitesi ile birlikte, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanlığı ortak olarak yer aldığını, yurtdışından ise, ABD,Almanya,İspanya ve Maltadan ortaklarının bulunduğunu bildirdi.

“Ülkemizde tarım sektöründe çalışan 6 milyon nüfusun 2,8 milyonu kadın çiftçilerden oluşmakta”

Özkan, Emwofa projesinin, hem konusu, hem projede yer alan kurumların niteliği ve sayısı hem de uygulama biçimi itibariyle gerçekten alanında yenilikçi ve önemli bir proje olduğunu dile getirdi.ABD, Almanya, İspanya, İspanya ve Malta’da bulunan üniversite, yüksek okul ve sivil toplum kuruluşlarının tecrübe ve bilgilerini paylaşarak uygulanmasının çok değerli olduğunu vurgulayan Özkan, “Bugün tarım sektörü, 80 milyon ülke nüfusunu besleyen, 6 milyon kişiye istihdam yaratan ve 18 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünü ihracatı yapan, tarım dışı sektörlere de sermayeyi aktaran ve hammadde temin eden, Türkiye ekonomisi için vazgeçilemez bir sektördür” dedi.Özkan, “Projede neden kadınlar var denilebilir, ülkemizde tarım sektöründe çalışan 6 milyon nüfusun 2,8 milyonu kadın çiftçilerden oluşmakta ve kadın çiftçilerin tarımsal üretime yaptığı katkı yanında, ev işleri, çocuk bakımı gibi işleri yaparak da büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

 

İl Müdürü Mustafa Özen; “Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de gizli kahramanlar var. Tarım sektörünün kahramanları çiftçi kadınları ön plana çıkarmak hedefimiz ve gördüğüm kadarıyla projemiz başarıyla devam ediyor” dedi.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri, Antalya İl Müdürlüğünün eğitim ve yayım faaliyetlerinde hedef olarak belirlenen kadın çiftçilerin tarımdaki öneminden bahseden Özen, “Hem yeniliğe açık olmaları, hem vermiş olduğumuz eğitimleri iyi almaları sonucunda kadın çiftçi eğitimlerindeki hedeflere ulaşmamız kolay olmaktadır” dedi.Özen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleme projelerinde, özellikle 2 yıldır süren genç çiftçi projelerinde kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılarak hep ön plana çıkarıldığını belirtti. Özen, Antalya İl Müdürlüğü olarak, “Biyolojik mücadelede kadın çiftçilerin önemi” konulu bir proje ile 5 kadın çiftçimize İspanya’da eğitim verdik. Bu sayede biyolojik mücadelede çok önemli bir mesafe kat ettik”dedi.Emwofa projesinde teknik personele verilen eğitimler neticesinde Kepez ve Korkuteli ilçelerinde 57 kadın çiftçiye bu konuda eğitimler verildiğini söyleyen Özen, “Antalya İl Müdürlüğü olarak başlatmış olduğumuz “Toprağın Sultanları” sloganıyla her ay bir ilçemizden 20 kadın çiftçiyi, düzenlediğimiz gezi programlarıyla teknik, kültürel ve sosyal aktivitelere dahil ediyoruz, her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de kadın çiftçilerin eğitimi ile büyük başarılar kazanılacağına inanıyorum” dedi.Konferans sonrasında projeye eğitimlerine katılan 50 kadın çiftçiye sertifikaları teslim edildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.