SON DAKİKA
Hava Durumu

İstiklal Marşımız 99 yaşında

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ’nün 99. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla dün Lokman Hekim Meslek Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda program düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2020 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2020 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
İstiklal Marşımız 99 yaşında

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü münasebetiyle İlçemiz okullarından Mesude Erol Meslek Teknik Anadolu Lisesi program düzenledi. Programa Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkan Vekili Ogün Taş, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bedir, İlçe Jandarma Komutanı Ali Yıldız, Emniyet Müdürü Caner Çiçek, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Mustafa Kutlu yaptı.

ABİDEVİ ŞAHSİYETLER VARDIR

Kutlu konuşmasında; “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını " Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim " diyerek abideleştiren Mehmet Akif.

BU MİLLET HAK’TAN MANEVÎ GÜÇ ALIYORDU

Abideler sadece tunçtan ve mermerden yapılmaz. Bazı abideler vardır ki kelimelerin gözyaşıyla yoğrulmasıyla, dilden yapılmışlardır. İşte o abidelerin başında İstiklal Marşı gelmektedir. Zira bu marş yazıldığında Anadolu’nun birçok şehri düşman tarafından işgal edilmişti. Fakat bu durum Mehmet Akif’in istiklal inancını sekteye uğratamamıştı. Marşın ilk dizesindeki “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!” ifadesi onun azminin, kararlılığının ve cesaretinin dille inşa edilmiş abidevî ifadesidir.  Bu millet Hak’tan manevî güç alıyordu. Bunun içindir ki  “Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin, istiklâl”.

 

İSTİKLAL MARŞI O GÜNLERİN HEYECANIYLA YAZILMIŞTIR

Mehmet Akif’in şiirinde anlattığı vatandır, vatan için dökülen kandır, verilen candır. O bir milletin istiklali için yaşadığı heyecandır. İstiklal Marşı bir milletin bağımsızlık için çektiği ızdırabı, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, milli mücadelenin heybetini ve canlılığını en iyi şekilde ifade eder.  İstiklal Marşı O günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif; “O şiir bir daha yazılamaz Onu ben dahi yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir, O milletimin malıdır” diyerek bu durumu ifade etmiş ve İstiklal Marşı’nı Safahat’ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diye dua etmesi o günlerin hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.” İfadelerini kullandı.

Ardından ilçede yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan gösterinin sunumu ve istiklal marşının hikayesi sunuldu. Bayrak dans gösterisinin ardından program sona erdi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.