SON DAKİKA
Hava Durumu

“KODLA CUMHURİYET”

Cumhuriyet Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu olarak öğrencilere çağın gereği olan teknolojik becerileri kazandırabilmek amacıyla geleceğin dili olan kodlama öğretiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
“KODLA CUMHURİYET”

Konu ile ilgili açıklama yapan Okul Müdürü Eyüp Sarıcalar “ Gelecek geldi diyebiliriz, akıllı cihazlar, sürücüsüz araçlar ve insansı robotlar artık beyaz ekranda değil yanı başımızda. Günlük hayatta yapay zekâ, robotik, kodlama ve algoritma kavramlarıyla sıkça karşılaşır olduk.  Uzmanlar gelecekte dünyanın ortak dilinin, yeni alfabesinin kodlama olacağı konusuna dikkat çekiyorlar. Kodlama en basit anlamda bilgisayara yapacağı işlemleri “anlayacağı dilde” söylemektir. Robotik ise elektrik, elektronik, makine, bilgisayar vb. gibi birçok mühendisliğin ortak alanı olup programlanabilir (kodlanabilir) elektro-mekanik cihazlar yapmaktır.  Geleceğin dilini çocuklarına şimdiden öğretme gayretine düşen ülkeler özellikle erken yaşta kodlama ve robotik eğitimine ciddi bir önem veriyorlar. Kodlama ve robotik eğitimini okul öncesinden başlatan ülkeler kendi gelecekleri için en büyük yatırımı yapıyorlar. Kodlama ve robotik eğitimi birden çok disiplini içermekte problemi tanımlama, çözüm yolları araştırma, algoritma oluşturma (çözüm yolunu adım adım sıralama), çözüm yollarını sınama gibi bilişimsel düşünme süreçlerini kapsamaktadır. Kodlama ve robotikte mekanik parçalar uygun bir şekilde bir araya  getirilerek oluşturulan mekanik cihazlar, programlanarak “akıllı” cihazlara dönüştürülmektedir. Bu süreç öğrencilerin bilişsel becerilerinin yanı sıra yaratıcılıklarını da geliştirmektedir. Yapılan akademik araştırmalar kodlama eğitiminin öğrencilerin problem çözme, sayısal, uzamsal ve analitik düşünme becerilerini geliştirdiğini, göstermektedir.

Ülkemizde de ortaokullarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi kapsamında yenilenen öğretim programı çerçevesinde kodlama eğitimi verilmektedir. Yine ülkemizde bazı illerde başlatılan projeler kapsamında kodlama atölyeleri kurulmakta öğrencilere yönelik robotik ve kodlama eğitimi ülke geneline yayılmaktadır. Biz de Cumhuriyet Ortaokulu olarak öğrencilerimizin robotik ve kodlama alanında uygulamalar yapabilmesi için bir çalışma başlattık. Bu çalıma kapsamında öğrencilerimizin ders saatleri dışında bir atölye ortamında çalışarak yeni teknolojileri yakından takip edebilmeleri ve çağı yakalayabilmeleri için okulumuzda “robotik ve kodlama atölyesi” kurduk. Okulumuz Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Murat Altun tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı başında başlatılan çalışmada bir derslik atölyeye dönüştürüldü. Atölyeye uygun çalışma masaları, temel elektronik malzemeler, robot kitlerinde kullanılan temel parçalar temin edilerek eldeki olanaklar çerçevesinde donatıldı. Sınıf seviyelerine göre hazırlanan haftalık çalışma programı ve kurslar çerçevesinde öğrenciler atölyeyi aktif bir şekilde kullanmaktadır. Özellikle öğrenciler getirdikleri bozuk oyuncakların parçalarını kullanarak mekanik aksamı oluşturmakta bunu programlanabilir elektronik çiplerden oluşan kartlarla kodlanabilir elektro-mekanik bir cihaz haline getirmektedir. Son olarak öğrenciler blok kodlama programlarını kullanarak oluşturdukları bu cihazları kodlamaktadır. Atölye çalışmalarında öğrenciler eğlenerek öğrenmekte, keşfetmenin ve üretmenin mutluluğunu yaşamaktadır. Robotik ve kodlama atölyemizde aynı zamanda TÜBİTAK Bilim Fuarları projelerine yönelik çizgi izleyen robotlar, engel tanıyan robotlar, akıllı ev sistemleri, sesle kontrol edilen cihazlar, Mbot robotu programlama gibi çalışmalar yapılmaktadır. Öğrencilerimize atölye eğitimleri kapsamında temel elektronik, Scratch, ScratchA4, MBlock, Tinkercad devre tasarlama gibi yazılımların yanında Arduino eğitimleri verilmektedir.  

Önümüzdeki süreçte robotik ve kodlama atölyemize daha çok elektronik eğitim seti, eğitsel robotlar ve üç boyutlu yazıcı kazandırmak istiyoruz. Bu sayede öğrencilerimizin yaptıkları tasarımları 3B yazıcı ile oluşturmaları, gelişmiş robotları programlayarak kendilerini geliştirmelerini hedefliyoruz. Robotik ve kodlama atölyemizde yapılan çalışmalarla ilgili görsellere okulumuz web sayasından ulaşabilirsiniz. Robotik ve Kodlama çalışmalarımız hakkında bilgi almak ve/veya destek ve katkı sağlamak için okulumuzun robotik ve kodlama atölyesine bekleriz.” Dedi
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.