SON DAKİKA
Hava Durumu

Korkuteli aromatik bitki merkezi olacak

Dün sabah Antalya Ticaret Borsası, Korkuteli Kaymakamlığı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Teknokent’in işbirliğiyle “Korkuteli’de Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi” başlıklı toplantı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Korkuteli aromatik bitki merkezi olacak

Korkuteli’de Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi başlıklı toplantı, ATB Toplantı Salonu’nda yapıldı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Akdeniz Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, AÜ Korkuteli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Faik Ardahan, Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İbrahim Yavuz’un yanı sıra sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Korkuteli’nin tıbbi aromatik bitki üretim üssü olması için yapılabilecekler konuşuldu. Korkuteli Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Merkezi Olacak Mantar ile marka haline gelen Korkuteli, tıbbi aromatik bitki üretiminde de merkez olmak istiyor. Özel sektör, üniversite ve kamu, işbirliği yaparak Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu’na tahsis edilen 300 dekar arazide kekik ve adaçayı üretimi için birlikte çalışacak. ARGE çalışmalarının da yapılacağı bölgede, üretim alanı, sözleşmeli üretici modeli ile 15 bin dekara kadar çıkarılabilecek. Toplantı; Antalya Ticaret Borsası, Korkuteli Kaymakamlığı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Teknokent’in işbirliğiyle düzenlendi.

 

 

“Özel sektör, üniversite ve kamunun birlikte hareket ederek iyi bir model oluşturulmalı”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Korkuteli’nin mantar üretimiyle adından söz ettiren bir ilçe olduğunu belirterek, tıbbi aromatik bitki üretiminde de söz sahibi olmak istediğini kaydetti. Bu çerçevede özel sektör, üniversite ve kamunun birlikte hareket ederek iyi bir model oluşturacağını söyleyen Çandır, bu modelin diğer alanlar için de örnek olabileceğini belirtti. Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Korkuteli’nin gerek alan gerekse nüfus ve ekolojik şartları itibariyle tıbbi aromatik bitki üretimi için yüksek potansiyele sahip bir bölge olduğunu söyledi. Mantar ile anılan Korkuteli’de üretimi çeşitlendirme hedefinde olduklarını anlatan Tanrıkulu, bunun için kamu, özel sektör ve üniversitenin işbirliğinde güzel bir model oluşturulacağına inandığını bildirdi. Tanrıkulu, “Korkuteli’nin kaderini tıbbi aromatik bitkiyle değiştirebiliriz” dedi. Kaymakam Tanrıkulu, ATB Başkanı Ali Çandır’a böyle bir toplantı ve girişime öncülük ettiği için teşekkür etti. Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Korkuteli’de tıbbi aromatik bitkiler meslek yüksekokulu kurduklarını bunun önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını bildirdi.

“ Akademik çalışmalar ile desteklenmeli”

 Altunkaya, bölgenin tıbbi aromatik bitki üretimine uygun olduğunu, akademik çalışmalarla da bu üretimin destekleneceğini belirtirken, bölge ekonomisinin kalkınacağını söyledi. Özel sektör temsilciler iyi bir modelle Korkuteli’nin tıbbi aromatik bitki üretiminde merkez olabileceğini söyledi. İnan Tarım temsilcisi Abdullah İnan, Türkiye’nin kekik üretiminde dünyada iyi bir yere sahip olduğunu ancak üretimin son dönemde azaldığını belirterek, Korkuteli’de kekik üretimi yapılabileceğini söyledi. Toplantıda, 300 dönüm alanda şimdilik kekik ve adaçayı üretimi için 6 firmanın yer aldığı ortak girişim grubu oluşturuldu. Uygulanacak modelin ardından Korkuteli’deki 15 bin dekar alanda kekik ve adaçayının yanı sıra birçok tıbbi aromatik bitki üretiminin yapılabileceği konuşuldu. Bölgede ARGE çalışmaları da yapılacak. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.