SON DAKİKA
Hava Durumu

Korkuteli’de 18 Mart Çanakkale Zaferi Töreni

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü nedeniyle Korkuteli’de tören düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2023 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Korkuteli’de 18 Mart Çanakkale Zaferi Töreni

Korkuteli Şehitler Anıtında gerçekleşen törene; Kaymakam Sezgin Üçüncü, Belediye Başkan Vekili Recep Şahin,  İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Vedat Kılınç, Emniyet Müdürü Tuncay Demirel, siyasi parti ilçe başkanları, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Emrullah Bozan tarafından yapıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından şiirler okundu.

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Tören sonrası Kaymakam Sezgin Üçüncü, Belediye Başkan Vekili Recep Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Vedat Kılınç, Emniyet Müdürü Tuncay Demirel, siyasi parti ilçe başkanları, şehit yakınları, gaziler, şehitlik anıtını ziyaret ederek şehitler için dua ettiler. Program Lokman Hekim Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda devam etti.

ÇANAKKALE ZAFERİ; DÜNYA TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI

Burada gerçekleşen törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Korkuteli İlçe Milli Eğitim Müdürü Akif Tak yaptı. Tak konuşmasında, “Bugün; Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşını galip bitirmek isteyen ve Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u almak isteyen düşman devletlere karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 252 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır.

DURAMADILAR VE GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER

Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayan düşmanlar, bu kez topraklarımıza 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Cephanesi biten askerlerimize Ulu Önderimiz 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk – süngü tak emrini vermiş ve yıllarca Türk ulusunun hafızasından silinmeyecek “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir.” sözlerini söylemiştir. Böylelikle tarihin bu en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda kalmıştır. Savaşta şehit olmayı en büyük rütbe sayan bir millete karşı kim durabilir? Duramadılar ve geldikleri gibi gittiler. Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele; dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olaydır.

ÇANAKKALE ONURLA ÖLMEYİ TERCİH EDENLERİN SAVAŞIDIR

Düşmeyen sancak 57. Alay’ı, sessiz gecenin kahramanı Nusret Mayın Gemisini, başrol oyuncusu Mesudiye Zırhlısı’nı Conkbayırı’ndaki şanlı direnişi, insanlığın savaşı yendiği Gelibolu’yu, efsaneleşen Koca Seyit’i, Yahya Çavuş’u, küçük kahraman Aleko’yu ve Kınalı Ali’yi kim tarih sahnesinden silebilir ki! Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Çanakkale utançla yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın ispatı bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir. Çanakkale Savaşı, Türk evlatlarının inançla; kol kola göğüs göğse sergiledikleri bir varoluş mücadelesidir. Çanakkale Zaferi, cihanı hayrete düşüren bir kahramanlık destanıdır. Aziz şehitlerimiz şunu bilmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta ebedî Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlarım” dedi.

Tören, Oratoryo, tiyatro gösterisi ile devam etti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma’ temasıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam Sezgin Üçüncü, Belediye Başkan Vekili Recep Şahin, Cumhuriyet Savcısı Ekrem Yavuz Öztop takdim etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.