SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurumumuzun tek muhatabı pazarcıların kendisi

Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek, pazar yerinin taşınması ile ilgili yaşanan süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan İşlek; “5,5 aydır kendisini Korkuteli Pazarcısının temsilcisi olarak tanıtan üç beş kişiyle 6 defa toplantı yapmam en büyük hatamdır. Makamda konuşmaları farklı size aktarılanlar farklı oldu. Bu saatten sonra kurumumuzun tek muhatabı pazarcıların kendisidir.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2020 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2020 11:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Kurumumuzun tek muhatabı pazarcıların kendisi

İLÇEMİZİN HUZURUNU BOZMAKTALAR

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Başkan İşlek; “İlçemizde faaliyette olan Çarşamba Pazaryeri taşınması gündeme geldiğinden bu yana bilgi kirliliği oluşturan, ne yazık ki kendi şahsi çıkarları uğruna taşıma işlemini olduğundan farklı göstermeye çalışan birkaç kişiden oluşan bir güruh bulunmaktadır. Bu kişiler kendi küçük şahsi çıkarlarına Korkuteli’nin ve pazarcı esnaf kardeşlerimi feda etmektedirler. Bununla da kalmayarak özenle tesis ettiğimiz, gözümüzden sakındığımız İlçemiz huzurunu da bozmaktadırlar. Bu kişilerin yaydığı yalan ve yanlış bilgilere itibar edilmemesi ve pazarcı esnafı kardeşlerimin zarar görmemesi ve siz değerli hemşerilerimin net olarak olayları anlamanız adına yeniden kapsamlı bir bilgilendirme yapma gereği duyuyorum.

 

CİDDİ TEHDİT OLUŞTURDUĞUNU TEŞHİS ETTİK

İlçemizde her hususlar ilgili detaylı ve kapsamlı çalışmalarımız herkesin malûmudur. Bu çalışmalarımızda ki en önemli gaye kamu yararının sağlanması, ilçemizin geliştirilmesi ve değişimidir. Bunu yaparken elbette ki mevzuata uygun hareket etmekte ve İlçemiz için en iyisini yapmaya gayret sarf etmekteyiz. Bu kapsamda uzun yıllardır faaliyet göstermekte olan Çarşamba Pazaryerine ilişkin araştırmalarımız ve incelemelerimiz neticesinde pazaryerinin mevcut durumunun mevzuata uygun olmadığını, pazaryerinin faaliyet gösterdiği binanın kullanımının hayati risk taşıdığını, pazaryerinin mevcutta faaliyet gösterdiği yerde mevzuatın emrettiği şekilde yeni bir Pazar yerinin yapılamayacağını, bu haliyle pazaryerinin faaliyete devam etmesinin asayiş, trafik ve en önemlisi can güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu teşhis ettik.

 

İSTESEYDİK PAZARI TÜMDEN KAPATIRDIK

 Bu tespitlerimizi kendi fikir ve görüşlerimizden çıkarmadık, bu konuda mevzuatın emrettiğini yapmaya çalışırken konuyla ilgili herkesi, her kurumun görüşünü aldık, ilçe halkımızın çoğunluğunun yer yanlışlığı beyanlarını dinledik. Çünkü amacımız Çarşamba Pazaryerinin faaliyetine devam etmesini sağlamaktı. Zira mevzuat hükmüne göre, mevcut pazaryerinin kapatılması yetkisi dahi Belediyemize verilmiştir. İsteseydik pazarı tümden kapatır mevcut pazarcılarımızın haklarını ve hukukları kalmaz, muhatapları daha önceki muhatapları olan Pazarcılar Odası olurdu.

 

 

AMACIMIZ HİÇBİR ZAMAN YOK ETMEK DEĞİL

Hatta hukuken kapattıktan sonra tekraren tezgâhları yeni pazarcılarla açar belediyemize de çok ciddi bir gelir elde ederdik. Ancak amacımız hiçbir zaman yok etmek değil, muhafaza etmek, daha güzelini yapmaktır ve Vicdanımızı dinledik. Bu sebeple pazaryerinin kapatılması ihtimalini hiç düşünmeden yeni pazaryerimizin daha iyi şartlar ve koşullarda faaliyetine devam etmesi adına elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Ancak birkaç kişinin kendi şahsi çıkarı uğruna yaptıkları, pazarcı esnafı dâhil tüm Korkuteli’ne zarar vermektedir.

 

MEVZUAT HÜKÜMLERİNİ DE PAYLAŞARAK DİKKATİNİZE SUNUYORUM

Şimdi yapılan işlemlerle ilgili tüm detayları ilgili mevzuat hükümlerini de paylaşarak dikkatinize sunuyorum. Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik Geçici 1/1. Maddesi şu şekildedir: “Belediyeler 31/12/2013 tarihine kadar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan yetki alanları içindeki mevcut pazar yerlerinin, 5’inci ve 6’ncı maddede belirtilen şartlara sahip olup olmadığını inceler. Bu inceleme, 7 nci maddede öngörülen komisyon marifetiyle de yapılabilir. İnceleme sonuçları 31/1/2014 tarihine kadar il müdürlüğüne iletilir. İnceleme sonucunda mevcut pazar yerlerinin gerekli şartlara sahip olmadığının anlaşılması durumunda; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içindeki pazar yerleri 1/1/2017, diğer yerlerdeki pazar yerleri ise 1/1/2016 tarihine kadar ilgili belediyece bu Yönetmeliğin 5’inci ve 6’ncı maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun hale getirilir. Bu süreler içinde söz konusu düzenlemelere uygun hale getirilemeyen pazar yerleri, ilgili belediye tarafından bir yıl içinde taşınır veya kapatılır.”

 

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ RİSKİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUR

Pazaryerinin mevcut halinin Yönetmeliğe uygun olup olmadığını, Yönetmeliğin 5 ve 6. Maddesine göre değerlendirdik: Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik 5/3. Maddesi şu şekildedir: “Semt pazarının kurulmasında, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkanları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile can ve mal güvenliği riski göz önünde bulundurulur.”

Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik 6/1 madde şu şekildedir:

“Pazar yerlerinde;

a) Pazarcı ve üretici satış yerleri,

b) Zabıta bürosu,

c) Çöp toplama yeri,

ç) Elektronik tartılar,

d) Hoparlör sistemi,

e) Aydınlatma sistemi,

f) Güvenlik kamerası,

g) Tuvalet, bulunması zorunludur.

 

PAZARYERİMİZİN MEVCUT KOŞULLARINI DEĞERLENDİRDİK

Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik 6/9 madde şu şekildedir:

“Kapalı pazar yerlerinde, bu maddede öngörülen zorunlu tesislere ilave olarak, pazar yerinin iş hacmi ile burada faaliyet gösterenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde otopark alanı ile yeterli kapasitede havalandırma sistemi bulunur. Kapalı alanlara ilişkin ilgili mevzuat hükümleri saklıdır.” Yönetmelik ilgili hükümleri kapsamında, pazaryerimizin mevcut koşullarını değerlendirdik. Öncelikle pazaryeri binasının sağlamlığını SPK lisansı bir şirkete yaptırdık ve pazaryeri binasının sağlam olmadığını, her an yıkılma tehlikesi ve dolayısıyla hayati tehlike riski taşıdığını tespit ettik.

 

 TRAFİK VE ASAYİŞ AÇISINDAN BÜYÜK TEHLİKE YARATTIĞI BELİRTİLDİ

Devamında pazaryerinin faaliyet gösterdiği yer itibariyle, özellikle pazaryerinin faaliyet gösterdiği günlerde oluşturduğu araç ve insan kalabalığının asayiş ve trafik güvenliği açısından değerlendirilmesini İlçemiz Emniyet Müdürlüğü’nden talep ettik. İlçemiz Emniyet Müdürlüğü yazılı olarak verdiği değerlendirme yazısında, pazaryerinin faaliyet gösterdiği günlerde trafik ve asayiş açısından büyük tehlike yarattığını, mevcut durumun asayiş ve trafik açısından büyük risk taşıdığını ve hatta pazaryeri çevresine park edilen araçlardan ötürü acil müdahalelerde yetersiz kalındığı bu sebeple pazaryerinin ivedilikle taşınması gerektiğini belirtilmiştir. Zaten pazaryerinin faaliyette olduğu günlerde trafik ve asayişin ne durumda olduğu herkesin de malûmudur.

 

PAZARYERİ YA KAPATILACAK YADA TAŞINACAKTI

Devamla pazaryerinin alt katında bulunan kapalı otoparkın yeterliliği tahlil edilmiştir. Pazaryerinin faaliyet gösterdiği günlerde pazaryeri çevresine park edilen pazarcı esnafına ait araçlardan da bu durum rahatlıkla görülebilmektedir. Bununla birlikte çöp toplama yerinin bulunmadığı ve çöp toplama yerinin yapılabileceği herhangi bir boş ve uygun bir alan bulunmadığı da anlaşılmıştır. Bu durumda Yönetmeliğin Belediyemize yüklediği iki görev vardır. Bunlar ya pazaryerinin kapatılması ya da pazaryerinin Yönetmeliğe uygun şartlara sahip bir yere taşınmasıdır. Pazaryerinin kapatılmasının mağduriyet yaratacağı anlaşıldığından, Belediyemiz sınırlı kaynaklarından fedakârlık yaparak pazaryerinin taşınması gerektiğine karar verdik.

 

KOMİSYON PAZARYERİ TAŞINMASI İŞLEMİNİ UYGUN BULDU

Fakat bu tespitlerimize ilişkin karar vermeden konuyla ilgili herkesin fikrini almamız gerektiği düşünerek ve Yönetmeliğin 7. Maddesine göre bir komisyon kurarak komisyonun pazaryeri taşınması işlemini değerlendirmesini talep ettik. Komisyon, Belediye Başkan Yardımcımız Başkanlığında, Belediyenin İmar Ve Denetim İle İlgili Müdürlüklerinden görevlendirilen iki temsilci ile İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, ,Ziraat Odası İle Tüketici Örgütünce Belirlenecek Birer Temsilci ve Korkuteli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanından oluşturulmuştur. Komisyon pazaryeri taşınması işlemini uygun bularak, oy birliği ile pazaryerinin taşınması gerektiğini mütalaa etmiştir.

 

 

PAZARYERİNİN TAŞINMASI İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

Bunun üzerine taşıma kararı verilmiş ve Pazaryerleri Hakkındaki Yönetmelik ilgili hükümlerine göre yapılması gereken bütün işlemler büyük bir hassasiyetle yapılarak pazaryerinin taşınması işlemi gerçekleştirilmiştir. Gelinen süreçte, taşıma işlemlerinin sonuna gelinmiş ve yeni alanda faaliyet gösterecek olan pazaryerinde, tahsis hakkı sahibi esnafımızın işleteceği satış yerlerinin belirlenmesi maksadıyla kura çekilişi için 05/11/2020 saat 14:00 belirlenmiştir. Bu kura günü yerel gazetede, Belediyemiz resmi internet sayfasında, Belediyemiz ilan panosunda ilan edilmiş, ilan metni Korkuteli Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na da gönderilmiş, tahsis hakkı sahibi esnafımız kuraya davet edilmiştir.

 

BİRKAÇ KİŞİ MASUM PAZARCI ESNAFI KARDEŞLERİMİ ALDATMIŞ

Kura işleminin noter tarafından yapılması arzu edilmiş bu kapsamda gerekli girişimler yapılmış fakat yapılacak işin çok teferruatlı ve zor olması nedeniyle hiçbir noter kura işlemini icra etmek istememiştir. Bu sebeple Belediyemiz bu zor görevi üstlenmiştir. Bununla birlikte her esnafın kendi kurasını çekmesi için gerekli düzen oluşturulmuştur.

Ancak kura günü ve saati geldiğinde, şahsi çıkarı uğruna kışkırtma yapan birkaç kişi masum pazarcı esnafı kardeşlerimi aldatmış ve daha da kötüsü kurasını çekmemesi yönünde telkinlerle, tehditlerle esnafları kurasını çekmemeye ikna etmiştir.

 

KURA ÇEKİLİŞİ BELEDİYEMİZ ÇALIŞANLARI TARAFINDAN YAPILMIŞTIR

Hâlbuki kuranın tahsis hakkı sahibi tarafından çekilmesi yasal bir zorunluluk değildir. Tahsis hakkı sahibinin kendi kurasını çekmesinin sağlanması, tarafımızca kendilerine yapılan bir iyi niyet çağrısıdır. Ancak bu çağrıya karşılık verilmediği gibi, kuranın çekilmemesi için bir takım olaylar çıkarılmış ve kuranın mevcut yerinde çekilmesi engellenmiştir. Uzun saatler süren uğraşlara rağmen güvenlik sağlanamadığı için kura çekilişi mevcut yerinde icra edilememiştir. Bunun üzerine güvenliğin sağlanabileceği bir alanda kuranın çekileceği ilan edilerek, kura çekilişi Belediyemiz çalışanları tarafından yapılmıştır.

 

PAZARYERİ BİNASININ YIKILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMIŞLARDIR

Akabinde sağlam olmadığı belirlenen ve İlçemiz açısından ciddi bir hayati tehlike barındıran kapalı pazaryeri binasının kontrollü yıkımına başlanmış ancak bu kez de birkaç kişinin kışkırtmasına kanan masum pazarcı kardeşlerim pazaryeri binasının yıkılmasını engellemeye çalışmışlardır. Şimdi de masum pazarcı kardeşlerimi aldatan rant sevdalısı birkaç kişi, taşınan pazaryerinde hiç kimsenin tezgâh açmayacağını, açanların tehdit edileceğini ve tezgahının kurdurtulmayacağını, gerekirse döveceklerini ifade etmeye başlamışlar.

 

PAZARCI KARDEŞLERİM; SİZLERİ ALDATIYORLAR, ALDANMAYIN

Bu söylentilere inanmak istemeyerek, buradan açıkça uyarıyorum ve ilan ediyorum.

Sevgili masum pazarcı kardeşlerim; sizleri aldatıyorlar, aldanmayın. Pazaryeri taşıma işlemi, zikrettiğim şekilde mevzuata uygun olmakla, her yönüyle düşünülmüş, herkesin fikri alınmış ve kimsenin hakkına halel gelmemesi için kılı kırk yararak yapmış olduğumuz bir işlemdir. Yine de bu işlemlerle ilgili bir hata görüyorsanız, işlemimize karşı dava açabilirsiniz. Açılan dava sonucunda Mahkemeler yapmış olduğumuz işlemi yanlış görürse, Mahkeme kararına elbette ki uyacağız.

 

YAPTIĞIMIZ İŞLEMLERİN TAMAMI HUKUKA UYGUN

Bunun aksi zaten düşünülemez. Ama öyle görünüyor ki yaptığımız işlemlerin tamamının hukuka uygun ve kamu yararına olduğunu gören ve Korkuteli’nin değişimini ve gelişimini istemeyen bu birkaç PAZARCI BARONU masum pazarcı esnafını aldatarak, geri dönülemez bir yola sokmak istemektedirler. Dava yoluna başvurmadan, zor kullanarak, tehdit ederek, zarar vererek ve huzur bozarak korkutmayla kendi istediklerini yapmak isteyenler büyük zararlara uğramaları kuvvetle muhtemeldir. Bu çağrım bizzat masum pazarcı esnafı içindir. Kamu görevlisinin görevini yapmasına engel olmak Türk Ceza Kanunu 265. Maddesine göre suçtur. Kura çekilmesine engel olan, pazaryeri yıkımına engel olan, bu veya başka yolla Belediyemiz çalışanlarının görevini yapmasına engel olan herkes bu suçun cezasından sorumludur.

 

SATIŞ YERİNİ KULLANMAYANLARIN TAHSİS HAKKI İPTAL EDİLİR

Yeni Pazaryerine taşınmak istemeyen bu baronlar 2 hafta gerekirse 2 ay pazarda tezgâh açmayacağız ve AÇTIRMAYACAĞIZ tehditleri ile Korkuteli halkını Belediyemizin üzerine salacaklarını, halkın mağdur edilerek algı oluşturacaklarını beyan etmişlerdir.

Özellikle içlerinde Korkuteli dışından gelen Baronlara HODRİ Meydan. Korkuteli pazarcılarını ve Korkutelili hemşerilerimi tehdit edenler size son kez iyi niyetli hatırlatmamızı yapacağım. Hukuken geçerli bir mazereti bulunmaksızın, pazaryerindeki satış yerini üst üste üç kez veya bir kullanmayanların tahsis hakkı Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik 27. Maddesine göre iptal edilir.

 

SON NEFESİMİZE KADAR DİMDİK MÜCADELE EDECEĞİZ

Korkuteli halkına hizmet sunacak, pazarda bu Baronlar yerine tezgah sahibi olmak isteyen bir çok hemşerimiz hazırdır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yasaların emrettiği çerçevede ve kamu yararını şiar edinerek, elimizde vicdanımızda çalışmaya devam edeceğiz. Hukuk dışı hiçbir yola tevessül etmediğimiz gibi bu tür yollarda medet uman kişilere karşı da son nefesimize kadar dimdik mücadele edeceğiz. İlçemizi; 18 aydır Adaletsizlik, vicdansızlık yapmadan, ilçemizin 10 yılını 25 yılını 50 yılını planlayarak devam ederken, bugüne kadar yaptığımız her projenin ve değişimin önünü tıkamak isteyen birkaç kişinin çıkarına feda etmeyeceğiz.

 

KORKUTELİ ESNAFINI VE KORKUTELİ HALKINI TEHDİT ETMEYE KALKIŞMAYIN

Son ricam, Sakın ola bir daha Korkuteli Esnafını ve Korkuteli halkını tehdit etmeye kalkışmayın. Yeni Pazar yeri ile ilgili eksiklikler, istek, talep, ihtiyaç, fikir ve görüşlerinizi, bağırmayandan, çağırmayandan, tehdit etmeyenden dinlemeye ve elimden gelenin fazlasını yapmaya hazırım. Zaten 5,5 aydır kendisini Korkuteli Pazarcısının temsilcisi ve yetkilisi olarak tanıtan üç beş kişiyle 6 defa toplantı yapmam, kendilerini muhatap kabul edip onlara inanmam bugüne kadar yapmış olduğum en büyük hatamdır. Bu sebepten dolayı tüm pazarcı esnafımızdan özür diliyorum.

 

MAKAMDA KONUŞMALARI FARKLI SİZE AKTARILANLAR FARKLI OLDU

Her toplantıda kanuni ve vicdani tüm düşüncelerimizi, planlamalarımızı onlara anlatmama rağmen pazarcılarımıza aktarılmadığını bazen de yanlış aktarıldığını geç görmem büyük bir hata özür diliyorum. Sonucunda makamda konuşmaları farklı size aktarılanlar farklı oldu.  Hiçbir şey ne pazarcımızın ne de hemşerilerimin Can ve Mal güvenliğinden önemli değildir.  11 cm sallanmaya başlayan ve her an otopark kısmına çökme riski olan böyle bir pazar yerini biz kabul etmiyoruz. Böyle bir sorumluluğun riskini 18 aydır taşıdım, ama artık taşıyamayacağım.

 

 

KURUMUMUZUN TEK MUHATABI PAZARCILARIN KENDİSİDİR

Keşke 5,5 ay önce büyük şehir meclisinde siyaseten engellenmeseydik şimdi açık değil kapalı bir pazara taşınıyor olacaktık. Bu ilçeye boşu boşuna 6 ay kaybettirdiler. Ama Bürokratik işlemleri devam ediyor. İnşallah biraz çile çekeceğiz ama elimizden geleni yaparak yine halkımızı çok uzun süre mağdur etmeden modern bir pazar yerine sahip olacağız .Bu saatten sonra kurumumuzun tek muhatabı pazarcıların kendisidir.

 

SEBEP OLANLARI ALLAHA HAVALE EDİYORUM

Bu vesile ile Tüm Korkutelili hemşerilerimden açık Pazar yeri ile ilgili biraz sabır etmelerini rica ediyor, yapacağımız pazaryeri yatırımları ile bu soğuk havalardaki çekeceğiniz çilelere sebep olanları ALLAHA HAVALE EDİYOR ve bu yaşanan günleri kısa zamanda unutturacağıma ÖMER İŞLEK SÖZÜ veriyorum. Yeni pazaryerimiz 11 Kasım 2020 ÇARŞAMBA itibari ile yeni yerinde açılacaktır. “Takdir Sizin, Hüküm Allah’ındır.” ifadelerini kullandı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.