SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahkemeden tokat gibi İPTAL kararı

Korkuteli gündemini uzun süredir meşgul eden Dereköy yaylasına kömür madeni açılmasına karşı yaklaşık iki yıldır mücadele veren Dereköyde önemli bir gelişme daha yaşandı. Dereköy’de açılmak istenen kömür madeni için tarım dışı kullanım izni veren idari işlem mahkeme tarafından iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2023 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2023 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Mahkemeden tokat gibi İPTAL kararı

YANLIŞ OLDUĞU KAYDEDİLDİ

Korkuteli’nde Yaklaşık 40 hektarlık verimli tarım arazisinde kömür ocağı açılması amacıyla Antalya Toprak Koruma Kurulu tarafından vasıf değişikliğine gidilmişti. Kararın iptali için Antalya 3. İdare Mahkemesinde 130 üretici köylü tarafından açılan davada iptal kararı çıktı. Dava Konusu Alanın tamamının 1. Sınıf Tarım Arazisi olduğu kaydedilen Mahkemenin iptal kararında, alternatifinin olmadığı belirtilen bir alanın Tarımsal Dışı Amaçla Kullanımına izin verilmesinin yanlış olduğu kaydedildi.  Antalya’nın önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Korkuteli ilçesinde kömür ocağı açılması için yaklaşık 40 hektar verimli tarım arazisi Toprak Koruma Kurulu kararı ile tarım dışına çıkarıldı. Dereköy Yaylası’da özel bir şirket tarafından işletilmesi planlanan kömür ocağı için verilen tarım dışı kullanım kararının iptali için açılan davada iptal kararı çıktı.

‘SULU MUTLAK TARIM ARAZİSİ’

Kömür ocağı açılmak istenen tarım arazilerinin üzerinde açık tarla sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliğinin yapıldığının altı çizilen Mahkemenin iptal kararında, “bir kısmında hububat ve yem bitkisi yetiştiriciliğinin yapıldığı, alanın bir kısmı sulu tarla, bir kısmı kapama meyve bahçesi vasıflı olduğu, tüm alan dikkate alındığında sulu tarla vasıflı arazilerin ‘sulu mutlak tarım arazisi’, kapama meyve bahçesi vasıflı olanlar ise ‘dikili tarım arazisi’ vasfında olduğu, her iki gruptaki arazilerin, tarımsal arazi kullanma kabiliyetine göre 1. sınıf tarım arazisi olduğu, davaya konu olan arazilerin, Devlet Eliyle Sulanan Arazilerden olduğu” belirtildi.

AV. TUNCAL: MÜCADELEYİ KAZANDIK

Tarım arazilerini korumak için hukuk mücadelesi yürüten köylülerin Avukatı Burak Tuncal; “Ülkemizde yaşanan ve hepimizi derinden yaralayan deprem felaketi sebebiyle kamuoyunu meşgul etmemek adına bilgilendirmesini kısa bir süre ertelediğimiz, ancak iyi ve bir nebze umut verici gelişmeler olduğu içinde sizlerle paylaşmak isteriz. Dereköy yaylasında uzun zamandır kömür madeni ocağının açılmaması için hep birlikte verdiğimiz mücadeleyi kazandık!” dedi.

MAHKEME TARAFINDAN OY BİRLİĞİ İLE İPTAL EDİLDİ

Avukat Burak Tuncal açıklamasında; Antalya Toprak Koruma Kurulunun tarım dışı kullanımını uygun gören 26/10/2020 tarihli kararı Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından oy birliğiyle geçtiğimiz günlerde iptal edildi. Aynı şekilde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün 03.02.2022 tarihli bakanlık olur kararı işlemine karşı açılan dava da Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından oy birliği ile iptal edildi.  Açmış olduğumuz 3 davanın 2 tanesi Korkuteli ve tabiat için mücadele veren herkesin yararına sonuçlanmıştır.  Süreçte emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz.

KORKUTELİ OLARAK TAMAMIYLA KURTULACAĞIZ

Son olarak ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararına karşı açmış olduğumuz davanın sonuçlanmasını bekliyoruz. Ancak bilinmesinde fayda var ki bu davayı kapsayan Toprak Koruma Kurulu kararı ve Tarım ve Orman Bakanlığının olur kararı iptal edildiği için ‘’ÇED gerekli değildir’’ kararı dayanaksız kalmıştır. Bu davanın da lehe sonuçlanması beklenmektedir. En nihayetinde idare tarafından üst mahkemeye yapılacak olan itirazlar reddedilirse doğamızı katledecek olan bu kötü girişimden Korkuteli olarak tamamıyla kurtulacağız. Kamuoyunun bilgisine sunulur.” Dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.