SON DAKİKA
Hava Durumu

Sinsi düşman Karbonmonoksite dikkat

Korkuteli İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Oya Dirican, tüm Antalya genelinde olduğu gibi ilçemizde de kendini gösteren fırtına nedeniyle yaşanması muhtemel karbonmonoksit zehirlenmesine karşı ilçe halkına uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2020 07:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 07:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
Sinsi düşman Karbonmonoksite dikkat

Doktor Oya Dirican, “ Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı gerekli önlem ve tedbirleri almak hayati önlem taşımaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Kış aylarında; özellikle alçak basınçlı havalarda bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmesi vakaları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Zehirlenmeye sebep olan karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit gazı ısıtma ve ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur’’ dedi.

‘’YAKITIN İYİ YANDIĞINDAN EMİN OLUN’’‘

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla meydana geldiği vakalarla ilgili de bilgilendirme yapan Korkuteli İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Oya Dirican, “Kapalı ve iyi havalandırmayan ortamlar, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle zehirlenmeler meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.

 

‘’SOLUNUMUN AÇIK OLMASINI SAĞLAYIN’’

Dirican, “Vatandaşlarımızca özellikle kış aylarında internet ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtası ile düzenli olarak hava raporu izlenmeli ve özellikle olumsuz hava şartlarının ve fırtınanın beklendiği günlerde daha dikkatli olunmalıdır. İnsanların toplu halde bulundukları yerler ve bu yerlerin idarecileri ve sorumluları, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır. Muhtemel bir zehirlenme durumunda kişi yada kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı ve hemen acil sağlık hizmeti talebinde bulunulmalıdır. Ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenmeli ve hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması sağlanmalıdır’’ şeklinde bilgilere yer verdi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.