SON DAKİKA
Hava Durumu

“Üretici isyan ediyor”

Korkuteli’nde birçok insanın geçim kaynağı hayvancılık ve süt üretimi artık üreticiyi memnun etmiyor, yerli üreticinin değil ithalatın desteklenmesi de üreticiyi isyan ettiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2017 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2017 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.korkutelimanset.com
 “Üretici isyan ediyor”

İnsan ve birçok canlı yaşamının ilk gıdası olan süt, her yaştan insanın tüketmesi gereken adeta mucizevi bir besin maddesidir. Korkuteli’nde de birçok insanın geçim kaynağı süt üreticiliği, ancak son zamanlarda yem fiyatlarına yapılan zamlar, hayvancılıkta da yerli üreticinin değil, ithalatın desteklenmesi süt üreticileri ve hayvancıları isyan ettirdi. Korkuteli’nde uzun yıllardır süt üretimi ve hayvancılıkla uğraşan Küçükköy kasabasından Fahrettin Kır kendi işletmesinden örnek vererek, üretici isyan ediyor diyerek süt üreticilerinin ve hayvancılığın sıkıntılarını dile getirdi. Çoğunlukla süt üreticiliği yaptıklarının belirten Kır “ Buzağı doğar doğmaz anneden ayrılıyor, üç gün anne sütü veriliyor, ardından anne sütü karıştırılarak veriliyor, yaklaşık 75 gün sadece süt veriliyor, daha sonra yavaş yavaş yem verilmeye başlıyoruz. Ülkemiz de maliyetler çok yüksek, geçtiğimiz hafta yeme yine 3 TL zam yapıldı, yerli üretici, küçük ölçekli üreticiyi desteklemek yerine büyük işletmelern ve ithalatın desteklenmesi ne kadar doğru.” Dedi.

“Hayvancılığın ve süt üretiminin daha çok desteklenmesini arzu ediyoruz.”

Kır “Avrupa ve Dünya ile kıyaslandığında üreticilerin imkânları arasındaki en büyük fark çiğ süt fiyatlarının yüksekliğidir. Süt sanayicisinin ana hammaddesi olan çiğ süt fiyatları, dünya fiyatlarına göre ciddi oranda yüksektir. Ancak bu yükseklik üreticiye yansımıyor bizim maliyetleri kurtarmıyor. Süt üretimi için devlet teşvikleri mevcuttur ancak bu teşviklerde büyük işletmeler için, bizler gibi küçük ölçekli üreticiye faydası yok. Destelerin yıllık değil de belirli zaman aralıkları ile verilmesi daha doğru olur. Bizim beklentimiz büyük ölçekli işletmelerin değil de bizler gibi bölgesel ve küçük ölçekli işletmelerin desteklenmesidir. Hayvancılıkta maliyetler çok yüksek, o yüzden bizim gelirimizden çok giderimiz var. Korkuteli’nde insanların temel geçim kaynaklarından olan hayvancılığın ve süt üretiminin daha çok desteklenmesini arzu ediyoruz.” Şeklinde konuştu. Fahrettin Kır yaptığı açıklamadan sonra gazetecilere kendi işletmesini gezdirdi ve bilgiler verdi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.