SON DAKİKA
Hava Durumu

İTTİFAKTA YANSIYANLAR

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2019 10:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2019 10:45

. Hiç merak ettiniz mi bu yansımalar ne anlama gelir diye. Neden yansımalar diye. Ben sizlere söyleyim;  Atalarımdan aldığım terbiye ile doğrunun yanlışın ne olduğunu,  evimde ailemin dizinin dibinde durduğum vakitlerde örfümü adetimi öğrendiğim günden bu güne kadar tek bildiğim doğrunun bir olduğu dürüstlüğün insanın yüreğinde olduğudur. Bu sebepten dir ki yazmaya başladığım ilk günden beri hem karşıda eleştirdiğim kişiyi hem etrafımda gördüğüm duyduğum şeyi siz değerli okurlarıma yansıtma gayesi içerisindeyim. İşte bu yüzden köşe viventimin adı ‘Yansımalar’ dır.

Şimdi bakalım siyasetteki yansıyanlara. Korkuteli’nde belediye için yarışacak başkan adayları netleşti. Önümüzdeki süreçte bu adaylarımızın A Takımını da öğreneceğiz. Yaşanan son gelişmelerden sonra bir değerlendirme yapmak istedim. Burada biraz ülke geneline birazcıkda ilçemize bakalım. İttifakların geldiği son noktaya değinelim.

Malumunuz üzere; Cumhur İttifakı çerçevesinde Korkuteli Milliyetçi Hareket Partisine verildi. Aslında Antalya’da son ana kadar AKP’de kalacağı en belirgin ilçelerden biri olmasına rağmen ne değişti de MHP’ye verildi öncelikle ona ve sonrasında neler olduğuna bakmak gerekli.

Cumhur İttifakı’nın üzerinde anlaştığı birçok Büyükşehir’de MHP tabanını ciddi anlamda rencide eden ve hayal kırıklığına uğratan uygulamalar gördük.  Birkaç örnek vermek gerekirse;  İstanbul’da CHP’nin en güçlü olduğu( Oy oranları %50’nin üzeri) Maltepe, Beşiktaş ve Silivri’nin MHP’ye verilmesi; yine Sakarya’nın 16 ilçesinden sadece en küçüklerinden bir tanesi olan Tarak’lının İttifak kapsamında MHP’ye uygun görülmesi.  Samsun’da Erhan Usta’nın Ülkücüler adına Samsun üzerinden rahatsızlığını ifade ettikten sonra Partisinden ihracı. İttifak kapsamında MHP adaylarının bile Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması ve hatta Ülkücünün vazgeçilmezi  ‘Bozkurt İşareti’ ni bile yapmak için izin istenilen aday tanıtım toplantıları. Bütün bunlar çok kısa sürede hayretler içerisinde gördüklerimiz ve yaşadıklarımızın sadece birkaçı.

Ülkemizdeki Genel Siyaset gündemi ile ilgili hafızaları tazelemek adına onlarcası arasından seçip vermeye çalıştığım birkaç örnekten sonra; gelelim konumuza ve Antalya’ya.

Antalya’yı, uzun süredir siyasi olarak dizayn etme çabasında olan Menderes Türel kıssadan hisse çıkartarak yukarda bir kısmından bahsettiğim siyasi gelişmeler ışığında; Cumhur İttifakı ruhunu bir kenara bırakıp Kendince önlemler alma yoluna başvurdu.

Malumunuz üzere Ülkücü Hareket’in en güçlü olduğu İllerden biridir Antalya.  %25-30 bandında olan bu hareketin tabanı; Bütün diğer illerde olduğu gibi MHP içerisindeki  ‘Kurultay Süreci’ aşamasında bölünmüş olup; bir kısmı MHP içerisinde bir kısmı da İYİ Parti içerinde kalmıştır. Ama ilginçtir ki bunların toplamından daha fazla(100-130 bin arası) her iki Parti’de de siyaset yapmayı içine sindiremeyen ve ‘Arafta’ olan bir Ülkücü Seçmen kitlesi mevcuttur. Yani özellikle kendi camiasından aday çıkmayan bir ortamda; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’nı belirleyecek kadar boşta ve hayal kırıklığında bir kitle.

İşte Menderes Türel; yukarda bahsettiğim genel ve yerel dinamikler çerçevesinde; Antalya ölçeğinde en son açıklanan illerden biri olmanın avantajı ile hareket ederek; Ülkücü-Milliyetçi Seçme’nin sempatisini kazanmak amacıyla ilk hamlesini yapmıştır. ‘Alanya’nın baştan beri MHP’ye bırakılacağı belli iken, yanında da son ana kadar sadece ‘Serik’ yada‘Aksu’ belirlenmişken, bir anda  Korkuteli, Finike ve Kemer’in ortaya çıkması tesadüf değildir. Yani Menderes Türel; ‘Son Hangi Parti Nereyi Kazandıysa’ kriteri ile aslında Ülkücü-Milliyetçi tabana şirin ve sempatik görünme çabasını uygulamak istemiştir. Koskoca İstanbul ve Ankara gibi metropollerde bile MHP’ye verilen ilçe sayısı 3’ü geçmezken,  Antalya’da nedense ‘4’ oluvermiştir. Bu sayede hem Ülkücü-Milliyetçi taban hoşnut edilmeye çalışılmış, hem de seçmen sayısına bakıldığında  sadece birinin bile üçünün   (Korkuteli Kemer Finike) toplamına eş olan Serik ve Aksu’yu almıştır. Üstelik incelendiğinde, bu her üç ilçenin adayı da ( Korkuteli, Kemer, Finike)geçmişte bakıldığında AKP saflarında siyaset yapmış ve ‘Bozkurt İşareti’ni ömürleri boyunca ilk kez seçim sathı mahalinde öğrenen devşirme siyasetçidirler ne garip değil mi? Olası kazanmaları halinde Yuvaya Dönüşte zorluk çekmeyecek adaylar.

Şimdi gelelim Korkuteli’ne.

AKP’nin Antalya ölçeğinde en güçlü olduğu ilçelerden biridir Korkuteli. Bu nedenledir ki kuruluşundan beri Korkuteli’de Yerel Seçimi kazanmayı arzulayan ve tabiri caizse ‘Bu duygu ile Yatıp Kalkan’ AKP kitlesi için MHP adayının açıklanması büyük hayal kırıklığına sebep olmuştur. Menderes Türel ise, Kendine Korkuteli’de duyulan tepkinin farkındadır.  Sadece Büyükşehir’e odaklandığı için, bir nevi Korkuteli’yi gözden çıkararak takasta kullanmıştır. Zaten elindeki Anketlerde de gördüğü üzere İlçe Belediyesini de kazanamayacağının farkında lığından kaynaklı son bir operasyon ile ‘Düştüğü Yerden Bir Avuç Toprakla Kalkmanın’ düşüncesi ile yeni bir hamle yapma gereği duymuştur.

Evet; Yıllardır birlikte ‘Yol Arkadaşlığı Yaptığı ve Asla Kendisinden İzinsiz Siyasi bir Hamle Yapamayacağı Bilinen’ ve Korkuteli’de Hasan Gökce’nin istifasından sonra Belediye Başkanı olan, Hasan Ali İrban’ın  Saadet Partisi’nden ‘ Büyük Bir Cesaret’  örneği göstererek aday olmasının mimarıdır Sayın Türel.

Kendisine oluşan tepkiyi kırmak ve İrban üzerinden ‘Birkaç Bin’ daha fazla oy alabilmek adına hiç düşünmeden takasta kullandığı Korkuteli AKP Seçmenine yönelik siyasi bir hamle olarak görülmektedir. İrban’ın Saadet Partisi ile adaylık görüşmeleri esnasında ‘İçinden çıkacağım AKP Kitlesini,  Seçilirsem AKP’ye Dönüş Yapmak Söylemi ile İkna Edeceğim’ şeklindeki ifadeleri ile ilgili duyumlar bunu destekler nitelikteki Menderes Türel hesabıdır.  Seçim sonuçlarında İrban’ın aldığı oy ile Türel’in alacağı oylar arasında çok fark olmayacağını hep birlikte göreceğiz.

Kısacası Sayın Türel, Öncelikle ve Özellikle Cumhur İttifakı ruhunu umursamadan, Sözde ve Görünüşte MHP’ye vermiş gibi gözüktüğü Korkuteli için her türlü ‘Siyasi Operasyonu ve Manüplasyonu’ insanların gözünün içine baka baka uygulamaya koymuştur.  Cumhur İttifakına bu şekilde bakan Türel sayesinde, Hem Korkuteli ve Antalya MHP tabanı, hem de Korkuteli AKP kitlesi kendince bir ‘Siyaset Mimarı’nın Yap-Boz tahtasına dönmüştür. İster eleştirileri kabullenmeyin ister kızın ama sizin doğal olarak içeriden görmediğiniz, vatandaşa yansıyanlar bunlardır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.