SON DAKİKA
Hava Durumu

4.2

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2020 08:10

Saat tam 14.20’de sanki biri itekliyormuş gibi geriye doğru irkildik. Ne olduğunu anlayamadan bir kez daha vurdu, insanlar hemen evlerini, işlerini terk edip sokaklara çıktılar. Ajanslar son dakika olarak geçiyordu. Antalya’nın Korkuteli ilçesinde 4,7 şiddetinde deprem diye, televizyonların alt yazıları kırmızı, kırmızı akmaya başlamıştı.

Hemen aklıma arasta çarşısı geldi. Acaba yıkılan yer var mı? Diyerek hemen o bölgeye gittim. Depremin kısa sürmesi büyük bir faciayı önlemişti. İlçe merkezi çok yara almadı. Ama Sülekler mahallesinde birçok kerpiç ev kullanılamaz hale geldi. O güne kadar hep başka yerlerde izlediğimiz depremi, tüm şiddetiyle hissetmiştik.

Depremin şiddetinin yüksek olmasına rağmen yerin çok altında meydana gelmesi nedeniyle çok yara almadık.

Ama Allah korusun başka bir depremde daha büyük bir sarsıntı da Arasta çarşısının ne olacağı ortada. Böyle bir manzarayla karşılaşmamak için çalışan da bir Belediye Başkanı var.

Herkesin önünde raporlarda yazılan acı gerçeği söyledi.

Arasta çarşısı 4,2’lik bir depreme dayanamaz.

Acilen yıkılması gerekiyor. Belki bunun için Eylül’ü bile beklemek mantıksız olabilir.

Hiçbir kazanç, insan hayatından daha önemli değildir.

Ama Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek, çok güzel bir proje sunuyor. Tüm hak sahipleri için kazan, kazan formülünü devreye sokuyor.

Çok güzel bir projeyle, 5 yıldızlı otellerin bahçelerinde görmeye alışık olduğumuz açık hava çarşısı yapmayı planlıyor. 3 boyutlu görseller çok hoş görünüyor.

Bölgenin riskli alan olarak ilan edilmesinden dolayı, mülk sahipleri yeni yapılacak projenin bitimine kadar bin 300 lira yardımı yapılacak. Mevcut kiracılarda 2 ay boyunca bu kira yardımından faydalanabilecek. Ayrıca kiracılar için geçici bir yer yapılacak ve arasta esnafı proje bitimine kadar burada aynı şekilde çalışabilecekler.

Proje bittikten sonra mülk sahipleri hem değer olarak, hem de metrekare olarak daha büyük bir yere sahip olacaklar.

Tam anlamıyla bir kazan, kazan projesi.

Korkuteli bu projeyle Antalya’nın yükselen değeri olacak. Yapılacak olan otoparkla çarşı içerisindeki araç kalabalığı sona erecek.

Kanal Korkuteli ve Dallas mevkiine yapılacak olan projeyle entegre olacak. Korkuteli’nin çehresi gerçekten değişecek. Evi olanların değeri artacak, yeri olanların yerleri.

Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek’in önceki gün yaptığı sunumdan anladıklarım bu şekilde.

Ama kafama dank eden şey bölgenin 4,2 şiddetindeki bir depreme bile dayanamayacak olması.

İtiraz ederken bile hep bu gerçeği kafamızdan çıkarmayalım.

Esnafta tedirginlik yok mu?

Tabii ki de var.

Sordukları sorularla bu tedirginliklerini de ifade ettiler. Özellikle kiracı konumunda bulunanlar, dükkanlara yaptıkları masrafın heba olacağını düşünüyorlar, Çarşamba pazarının kalkacak olması nedeniyle de vatandaşların buraya yeteri kadar rağbet göstermeyeceklerini ifade ediyorlar.

Yapılan masraflar için yapılacak bir şey yok. Bu durumları bende dahil olmak üzere birçok kiracı yaşamıştır.

Ama Pazar yerinin kalkacak olması nedeniyle tedirginlik yaşanacak bir durumda yok. Burası yıllardır Pazar yeri olarak hizmet etmiş ama artık kabuğunu kırmak zorunda. Pazar yeri nedeniyle o sıkışıklığı, o karmaşıklığı çekmemek için arasta çarşısına gelen kadar gelmeyen de var.

Böyle bir proje yapılırsa herkes gelecektir. Sadece Korkutelilisi değil, Döşemealtı’ndan, Serik’ten, Elmalı’dan, Bucak’tan, Tefenni’den birçok kişi yaz aylarını böyle güzel bir şehirde geçirmek isteyecektir.

Türkiye’nin birçok yerinde kentsel dönüşüm başarıyla tamamlandı. Sadece kötü örnekleri görüp, kafamızı kurcalamayalım. Kötü örnekleri biliyoruz, ama Korkuteli’nin kalbi niteliğindeki bu bölgenin yarım kalacağını hiç düşünmüyorum. Böylesine büyük bir rantı kimse bırakıp gidemez.

Eğer yıkılıp, yapılamazsa ne olur diye sorular geliyor.

Aslında bunu da Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek en güzel şekilde cevapladı.

“4 yıl sonra bir seçim daha var”

Bence denemeye değer

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.