SON DAKİKA
Hava Durumu

Elektronik Tebligat

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2015 11:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2015 11:23

NEDİR E-TEBLİGAT

Tebliği gereken evrakın Elektronik Tebligat Sistemi ile muhataplarına gönderilmesidir. Yani memur ya da postacı vasıtasıyla gelen tebligatın muhataba internet ortamında tebliğ edilmesidir.

KİMLER KAPSAMA GİRİYOR

Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari,zirai ve mesleki kazanç yönünden Gelir vergisi mükellefiyeti bulunanların  sisteme kaydolması gerekiyor.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler kapsam dışında ama isterlerse elektronik tebligat adresi edinebilirler.Yine kapsam dışında kalan diğer kişiler talep ederlerse sisteme kaydolabilirler.

NASIL BAŞVURU YAPILIYOR

Gelir vergisi mükellefleri ilgili bildirimi bizzat kendileri ya da ilgili işlemleri yapmaya noterde verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapabilirler.

İsteyen mükellefler  intvrg.gib.gov.tr adresinden TC kimlik numarası,doğum tarihi,anne kızlık soyadının ilk 2 harfi ve anne-baba-eş-çocuklarından birisinin T.C kimlik numarasını kullanarak sisteme internet üzerinden kaydolabilirler.

Daha önceden internet vergi dairesi kullanıcı kodu,parola ve şifre ye sahip olan mükellefler aynı adresten bu bilgileri girerek internet ortamında elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.

Kurumlar vergisi mükellefleri ise ilgili bildirimi kanuni temsilcileri ya da ilgili işlemleri yapmaya noterde verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapabilirler. Kurumlar vergisi mükelleflerinin internet ortamında başvuru yapması mümkün değil.

MAL MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAĞLI OLANLAR İÇİN SON GÜN 01.01.2016 DEĞİL

456 Nolu V.U.K.               Genel Tebliği 10.bölümünde; Mal müdürlükleri elektronik tebligat sistemine teknolojik uyum çalışmaları devam etmekte olduğundan,Mal Müdürlüğü mükelleflerinin tebliğ kapsamında bulunmadığı belirtiliyor.Yani Korkuteli Mal Müdürlüğü’ne bağlı mükellefler için son gün 01.01.2016 değil , bu tarihe kadar sisteme kaydolmayanlar için ceza uygulaması yok.Ama isteyenler e-tebligat adresi edinebilirler.

E-TEBLİGATIN İLETİLMESİ

Elektronik tebligat muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5.günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak ve kayıtlar 30 yıl süreyle saklanacak.Sisteme ulaşan tebligatı açmak için kullanıcı kodu,parola ve şifre edinme zorunluluğu bulunmuyor.Şifresi olmayanlar kimlik doğrulaması ile sisteme giriş yapabilecekler.

SİSTEMDEN ÇIKIŞ

Sisteme girmek zorunlu ama çıkmak biraz zor.Gerçek kişilerin sistemden çıkması için vergi mükellefiyetlerinin sona ermesi yetmiyor,ölüm ya da gaiplik halinde sistemden çıkabiliyorlar.

Tüzel kişiler ise ticaret sicil kaydının silinmesiyle sistemden çıkılabiliyorlar.

CEZASI VARMI

Kapsama giren mükellefler 1.1.2016 tarihine kadar e-tebligat sistemine dahil olmazlarsa özel usulsüzlük cezasıyla karışılacaklar.2015 yılında uygulanan özel usulsüzlük cezası 2.sınıf tüccarlar  için 660 T.L. 1.sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1.300 T.L.

 Ama yukarıda belirtildiği gibi 01.01.2016 ‘ya kadar sisteme kaydolmayan Korkuteli Mal Müdürlüğü’ne bağlı mükellefler için bu cezalar uygulanmayacak.

Günün Sözü ; Hayatın amacı , amaçlı bir hayattır. (Deepak Chopra)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.