SON DAKİKA
Hava Durumu

Gayrimenkul Satışının Vergisi

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2015 10:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2015 10:33

ALINAN TARİH ÖNEMLİ

Satın alınan tarihten itibaren 5 yıl içerisinde satılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç vergiye tabi. Eğer bu süre geçmiş ise yani sattığınız gayrimenkulü 5 yıldan daha uzun bir süre önce satın almışsanız, satışında da vergi yok.

İSTİSNA VAR

2014 yılında ve alış tarihinden 5 yıl geçmeden satılan gayrimenkullerin alış ve satış arasındaki kazanç tutarı 9.700 lirayı aşmıyorsa vergiden istisna. Yani beyanname verilmeyecek.

TİCARİ NİTELİK VARSA

Gayrimenkul alım satım işinden elde edilen gelirin niteliğinin belirlenmesinde iki önemli unsur; "faaliyetteki devamlılık" ve “satışın hangi amaçla yapıldığıdır”.Gayrimenkul alım satımı kazanç elde etmek için yapılıyorsa, söz konusu alım satım işlemi ticari kazanç kapsamında değerlendirilir. Gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması ya da servetin korunması amacıyla yapılıyorsa elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendirilir.

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artış kazancı" hükümlerine göre tespit edilir.

MİRAS KALDIYSA VERGİ YOK

Bedelsiz olarak , örneğinmiras ya da hibe yoluyla edinilen gayrimenkullerin satışından doğan kazançlarda , kazancın ne kadar olduğunun ya da 5 yılın geçip geçmediğinin bir önemi yok. Bunların satışında vergi yok.

 

Vergiye tabi geliriniz varsa son beyan tarihi 31.03.2015

 

5 YIL ÖNCE

Nasreddin hocaya yaşını sorarlar;

-Hoca “tam kırk” der.

-E hocam beş yıl önce sormuştum yine “tam kırk” demiştin.

-Evladım ne bileyim beş yıl öncesini…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.