SON DAKİKA
Hava Durumu

İş İşten Geçmeden

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2015 10:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2015 10:42

Bu uygulamayla yani gelir vergisi stopajı yoluyla personel yasal prosedürlerle ilgilenmiyor.Kendisi vergisini hesaplamıyor ve beyan vermiyor.İşveren, devlet de olsa özel sektör de olsa işçi ya da memurun eline vergi kesintisi yapılmış net tutar geçiyor.Buraya kadar bir sıkıntı yok ama personel basit usulde vergilendirilen bir mükellefin yanında çalışıyorsa sıkıntı doğabiliyor.Bu durumu kısaca açıklamaya çalışacağım.

BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN MÜKELLEFLERİN YANINDA ÇALIŞANLAR DİKKAT

Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbapları Gelir Vergisi Kanunu’nun 94.maddesi gereği stopaj yapmakla mükellef olmadıkları için çalıştırdıkları personelin vergisini kesemiyorlar ve ücretini tam ödüyorlar.

Hal böyle olunca personel ; Vergi Usul Kanunu’nun “ Karne Mecburiyeti” başlıklı 247.maddesi gereği kendi vergisini beyan etmek durumunda kalıyor.

Öteden beri çalışan personel şubat ayında, yeni işe başlayan personel ise bir ay içinde durumu vergi dairesine bildirmesi gerekiyor. Tahakkuk eden vergi ise, şubat ve ağustos ayı olmak üzere iki taksitte ödenebiliyor. Yıl içinde işe başlayan personellerde ise ödeme tarihleri işe başladıkları aya göre değişiyor.

VERGİ BEYAN EDİLMEZ İSE

İşçi herhangi bir bildirim yapmaz ve vergisini ödemez ise; Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbapları yanlarında çalışan hizmet erbabının vergi tahakkuklarını yapmalarından ve ödemelerinden sorumlu oluyor. Yani zamanında tarh edilmeyen personelin vergisi, gecikme zammı ve kesilen ceza işçiden değil basit usulde vergilendirilen mükelleften tahsil ediliyor. Ancak işverenler ödedikleri bu vergiler için personele rücu edebiliyorlar.

Son olarak aynı ay içinde işe başlayan ve yine ay içinde işi terk eden işçi için vergi tarh edilmemesi gerekiyor.

Yanında personel çalıştıran ve zamanında vergisi beyan edilmeyen işçinin vergisi için, vergi dairesinin muhatabı kazançları basit usulde tespit edilen mükellef oluyor. O tarihte işçi de işten çıkmışsa bu durumu şu söz iyi anlatıyor; öküz ölmüş ortaklık bitmiş… Uğraş bakalım…

İŞ İŞTEN GEÇMEDEN , İŞÇİ İŞTEN ÇIKMADAN VERGİSİNİ ÖDEMEK LAZIM…

ÜZÜNTÜNÜN NEDENİ
Çocuk abisine sordu:
- Beni ne kadar seviyorsun abi?
- Dünyalar kadar!
Çocuk üzüldü, suratı asıldı. Ağabeyi sordu:
- Neden üzüldün kardeşim?
- Geçen gün babam, “Bu dünya beş para etmez.” demişti de..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.