SON DAKİKA
Hava Durumu

KORONA ERTELEMELERİ VE MALİ TEDBİRLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2020 13:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2020 13:25

Evlere kapanıyoruz, şehir değiştiremiyoruz. Kendimizin ve en sevdiklerimizin canlarıyla sınanıyoruz. Kimimiz yeterince önlem alamadığımızı kimimiz de alınan tedbirlerin abartılı olduğunu düşünüyoruz ama değişen bir şeyleri yaşıyoruz hem de tüm dünyayla birlikte ve aynı anda. Yaşam standartlarımız değişiyor, değişmeye devam edeceği de bekleniyor ve bu durumun ne zaman sona ereceği belirsizliğini hala koruyor.

Çoğumuzun pek de memnun olmadığı sıradan günlük yaşamlarımızın aslında eşsiz bir nimet olduğunu düşünmeye başladık, insanlığın da nasıl aciz ve çaresiz olduğunu. Küresel ekonomiyi derinden yaralayan pandeminin ülkemizde uygulamaya alınan bazı mali etkilerini maddeler halinde açıklamaya çalışacağım. Bir an önce bu kara günlerin bitmesi umuduyla…

*Mücbir sebep ilan edilen (Avm’ler dahil perakende,sağlık hizmetleri,mobilya imalatı,demir çelik ve metal sanayi,maden ve taş ocağı,bina inşaat,endüstriyel mutfak imalatı,otomotiv imalat-ticaret ile parça ve aksesuar imalatı,araç kiralama,depolama-lojistik-ulaşım,sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler,yayımcılık faaliyetleri, konaklama faaliyetleri,lokanta,kahvehane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri,tekstil-konfeksiyon imalat ve ticareti,etkinlik ve organizasyon hizmetleri bulunan mükellefler ile İçişleri Bakanlığı’nca faaliyetine ara verilen) işyerlerinde ;sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerinin nisan-mayıs-haziran aylarında ödemesi gereken işveren primleri (4a) sırasıyla ekim-kasım-aralık aylarına ertelemiştir.

*Muhtarlar ve İsteğe bağlı sigortalılar hariç Ticari ya da Serbest meslek kazancından dolayı gelir vergisi mükellefi olan , tarımsal faaliyette bulunanlar ve yukarıda sayılan mücbir sebep ilan edilen sektörlerdeki anonim şirketlerin y.kurulu üyesi ortakları ile limited şirket ortaklarının tamamının nisan-mayıs-haziran aylarında ödemesi gereken bağ-kur primleri (4b) sırasıyla ekim-kasım-aralık aylarına ertelemiştir.

*31.03.2020 tarihine kadar verilmesi ve ödenmesi gereken  Yıllık Gelir Vergisi  30.04.2020 tarihine ertelenmiştir.

*26.03.2020 tarihine kadar verilmesi ve ödenmesi gereken  şubat dönemine ait Katma Değer Vergisi 24.04.2020 tarihine ertelenmiştir.

*Yukarıda sayılan mücbir sebep ilan edilen sektörler de faaliyet gösteren mükellefler in nisan-mayıs-haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve kdv beyannamelerinin verilme süresi 27.07.2020 ödeme süreleri 27/Ekim,Kasım,Aralık tarihlerine ertelenmiştir.

*İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için , kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışma şartı 60 güne , son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası ödeyerek sigortalı olma şartı 450 güne indirilmiştir.

*İşverenin 2 ay için yaptırabileceği telafi çalışması 4 aya çıkarılmıştır.

*Nafakalar hariç tüm icra ve iflas takipleri 30.04.2020 tarihine kadar durdurulmuştur.

*Dava açma,başvuru,şikayet,zamanaşımı,icra takibi başlatma vb.süreleri  30.04.2020 tarihe kadar durdurulmuştur.

*7226 sayılı kanun ile Ödeme tarihi 24.03.2020 tarihinden önce olan ve ödenmeyen kredi,kredi kartı, karşılıksız çıkan çek ve protesto edilmiş senetlere ilişkin borçların 31.12.2020 tarihine kadar ödenmesi ya da yapılandırılması halinde banka sicillerinin etkilenmeyeceği belirtilmiştir.

*31.12.2020 tarihine kadar kullandırılacak KGF hazine destekli kredilerde vergi ve sigorta borcu yoktur yazısı aranmayacaktır.

*Hane halkı aylık geliri 5000 T.L.’yi aşmayan vatandaşlara aylık %0.49 faiz oranı ile 6 ay ödemesiz dönemli ,36 aya kadar taksitli 10.000 tl ye kadar kredi Halkbank,Vakıflar bankası ve Ziraat bankasından kullanılabilecektir.

*Esnaflar için Halkbank esnaf destek paketi kapsamında 6 ay ödemesiz 36 aya kadar vadeli %4.5 faiz oranı ile 25.000 T.L. kredi ile 25.000 T.L. paraf esnaf kart başvuruları yapılmaktadır.

*Kamu bankaları ile bir çok özel banka isteyen müşterilerine 30.04.2020 ve daha önce vadeli borçlarını öteleme/erteleme uygulamaları yapmaktadır.

NOT: Tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınması beklenmektedir.

Yılmadan, usanmadan canı ve sevdikleri pahasına insanımıza hizmet etmeye çalışan sağlık personelimize saygıyla…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.