SON DAKİKA
Hava Durumu

YAPILANDIRMAYA NELER GİRDİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2020 10:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2020 10:59

KAPSAMA GİREN BORÇLAR

Maliye Bakanlığı’na 31.08.2020 tarihine kadar tahakkuk eden

-          Vergi , Vergi Cezası , Gecikme zammı ve faizi

-          (Gelir Vergisi , Kurumlar Vergisi , KDV , Motorlu Taşıtlar Vergisi , Ötv , idari para cezaları , Kyk Borçları, Trafik Para Cezaları , Kara Yolu Usulsüz geçiş cezaları )

Sosyal Güvenlik Kurumu’na  Ağustos/2020 ve daha önceki aylara ait

-          Sigorta Primleri , İdari Para Cezası , Gecikme zammı ve cezası

İl Özel İdarelerine 31.08.2020 tarihinden önceki borçlar

Belediyelere 31.08.2020 tarihine kadar tahakkuk eden

-          Vergi , Vergi Cezası , Gecikme zammı ve faizi

-          Su ,atık su ve katı atık ücretleri ile bunlara bağlı zam , faiz , ceza vb. fer’ileri

-          Taşınmaz Kira borçları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinin, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Odaları üyelerinin ve Türmob’a bağlı meslek mensuplarının

-          Aidat , oda payı ,borsa tescil ücreti , sigorta acentesi levha aidatı ,katılma payı, destekleme fonu , birlik payı

Avukatların ve stajyer avukatların baro keseneği ile staj kredisi borcu.

 BAĞ-KUR BORCUNDAN DOLAYI SAĞLIKTAN FAYDALANAMAYANLAR

-          Prim Borçlarını yapılandırmaları ve yapılandırılan borcun ilk taksidini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından faydalanmaya başlayacaklar.Yapılandırmanın ihlali ya da yapılandırma kapsamına girmeyen 60 günden fazla yeni bağ-kur prim borcu olanlar bundan yararlanamayacak.

BAĞ-KUR BORÇLARI SİLİNİYOR

-          Bağ-kur prim borcu olanlardan borcunu yapılandırmayan veya 31.01.2021 tarihine kadar ödeyemeyenlerin 31.10.2020 tarihi itibariyle bağ-kur sigortalılık süresi dondurularak prim borcu da silinecek.Çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 01.11.2020 tarihinden itibaren tekrar başlatılacak.

-          Prim borcu silinenler daha sonra isterlerse durdurulan sigortalılık süresi için ihya talebinde bulunarak ve hesaplanacak prim borcunu ödeyerek hizmet günlerini tekrar alabilecek.

BAŞVURULAR NE ZAMAN SONA ERİYOR

-          31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekiyor.Bu süreyi Cumhurbaşkanı 1 ay uzatmaya yetkili.Yapılandırmaya giren borçlar peşin,6-9-12 veya 18 taksitte ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek.

-          Odalar , borsalar , birlikler ve barolar için son başvuru tarihi 31.01.2021 , bunlar için taksitler aylık olarak ve en fazla 6 taksitte ödenebilecek.

İLK TAKSİT NE ZAMAN BAŞLIYOR

-          Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler ile Odalar , borsalar , birlikler ve barolar için 1.taksit son ödeme tarihi 28.02.2021

-          Maliye ve diğer kurumlara yapılacak ödemeler için 1.taksit son ödeme tarihi 31.01.2021

-          İlk 2 taksitten herhangi biri süresinde ödenmezse yapılandırma ihlal edilmiş sayılacak.

 ÖNCEKİ YAPILANDIRMA NE OLACAK

-          7143 sayılı bir önceki kanun ile borçlarını yapılandıranlar ve ödemeye devam edenler isterlerse 7256 sayılı kanun kapsamında borçlarını tek yapılandırmada birleştirebilecekler.

HACİZLER NE OLACAK

-          Alacaklı idare tarafından taşınır ya da taşınmaz üzerine konulan hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak , diğer bir ifadeyle borç tamamen bitmeden haciz de tamamen kaldırılamayacak.Ancak banka hesaplarına tatbik edilen e-hacizler borcun yapılandırılması ve yapılandırmaya girmeyen borç varsa ödenmesi koşuluyla kaldırılabilecek.

KAPSAMA GİREMEYENLER

-          Nisan-Mayıs-Haziran/2020’de ödenmesi gerekirken Ekim-Kasım-Aralık/2020 tarihine ertelenen vergi ve sosyal güvenlik primleri vadesinde (ekim-kasım-aralık) ödenecek.

-          Belediyeler tarafından tahsil edilen 2020 yılına ait emlak ve çevre temizlik vergisi 2.taksidi kasım ayında ödenecek.

-          Daha önceki yapılandırma kanunlarında yer alan “matrah ve vergi artırımı” ile “işletme kayıtlarının düzeltilmesi kapsamında kasa ve stok affı ile ortak cari düzeltmesi 7256 sayılı kanunda yer almadı.

-          Salgın hastalığın devam etmesi nedeni ile ilk taksit ödeme süresinin 6 ay sonra başlaması beklentisi gerçekleşmedi.

-          Dava , inceleme ve uzlaşma aşamasında olanlar için bir düzenleme yapılmadı.

 

SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINA SAYGIYLA…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.